Klantenservice
0
Sluiten
Thermowear - Vrijdag 8 Oktober 2021

Slapen in een ijshotel? Een unieke ervaring!

Slapen in een ijshotel stond al jaren hoog op onze bucketlist! Het is er eindelijk van gekomen. In deze blog vertellen we je graag alles over deze unieke ervaring waarover wij zeker nog vele jaren zullen spreken. Het was ook de uitgelezen kans om onze thermokleding te testen en dat in de meest extreme omstandigheden. 

Het Icehotel in Jukkasjärvi

Na een korte rit van de luchthaven van Kiruna kom je aan bij het Icehotel. Het domein van het ijshotel is opgedeeld in 4 stukken. Twee verwarmde delen en twee ijskoude delen. De warme delen zijn het restaurant waar je terecht kan voor het ontbijt en waar je later op de dag kan genieten van een gastronomisch traditioneel Zweeds menu. Het eten is echt lekker en in elke gang zit wel een verwijzing naar ijs. Een ander warm gedeelte is de receptie, warme bar en de giftshop. In de warme bar kan je opwarmen met een hapje en een drankje. De giftshop is leuk om eens binnen te springen, je kan hier terecht voor unieke souvenirs die je alleen hier kan kopen. Maar uiteindelijk kom je naar het ijshotel om ijs te zien en te voelen! Het ijshotel (aan de oevers van de Thorne rivier) is opgedeeld in twee delen. Aan de ene kant heb je een slaapgedeelte dat ieder jaar volledig opnieuw gebouwd wordt. Dit deel van het hotel en kamers zijn ieder jaar anders en in de lente smelt het volledige hotel weg. Aan de andere kant van het ijshotel heb je het permanente gedeelte waar je 365 dagen per jaar kan slapen in een ijskamer. het permanente gedeelte is vast gebouw dat heel het jaar door op een ecologische manier gekoeld wordt. In het permanente gedeelte zijn de kamers groter en de suites hebben een luxueuze verwarmde badkamer. 

De ijsbar in het permanente gedeelte is een unieke belevenis! Werkelijk alles wat je in deze bar ziet, van de toog tot de tafels, is gemaakt van ijs. Zelfs de glazen waaruit je drinkt zijn gemaakt van ijs. Echt leuk om een "shotje warmte" te drinken uit een glas dat gemaakt is van ijs. Deze bar is ook de ideale plaats om de andere gasten (die van uit heel de wereld komen) te leren kennen en een praatje te slaan. Er hangt gelukkig een warme sfeer. :-)

Onze unieke ijskamer

slapen in het ijshotel

Elke ijskamer van het Icehotel is uniek en worden ieder jaar opnieuw gemaakt met grote ijsblokken uit de Thorne rivier die langs het ijshotel ligt. In de winter vriest deze rivier volledig dicht en kan je er op wandelen. Het is echt ongelooflijk wat de ijskunstenaars ieder jaar weer tevoorschijn toveren. Wat maakt het Icehotel nog speciaal? Ieder jaar in de lente smelt het volledige ijshotel terug weg. 

Na het inchecken en de rondleiding in het ijshotel krijg je een kamer of suite toegewezen. Na een drankje in de bar zijn we onze slaapzak gaan afhalen. in het warme gedeelte hebben we ons omgekleed en klaargemaakt om de nacht in te gaan. Vol spanning en vooral heel benieuwd hoe deze eerste nacht ons ging bevallen. Van de kwaliteit van het bed moet je niet veel verwachten, het is een vrij stevige matras dat bedekt is met enkele isolerende dierenhuiden. Nadat we gewoon waren aan de kamertemperatuur (-8 tot -5°C) zijn we in slaap gevallen. Toegegeven we zijn wel een paar keer wakker geweest maar we hebben de volledige nacht doorgebracht in onze ijskamer zonder dat we het koud hebben gehad.

Geen nood: Kan je de slaap niet vatten of heb je koud kan je altijd gaan opwarmen in het verwarmde gedeelte van het hotel. Hier kan je ook nog een tas Cranberry sap drinken voor extra warmte.

je bagage laat je achter in een locker in het verwarmde deel van het ijshotel en hier kan je jezelf ook omkleden. Een deur heeft je kamer niet, het is een dierenvel dat je dicht doet voor (een beetje) privacy. Overdag is het ijshotel open voor toeristen die dan vrij rondlopen en alle unieke kamers komen bewonderen. Neem zelf ook zeker de tijd om de stuk voor stuk unieke ijskamers te bewonderen. Ook de Ijskapel is echt de moeite om te bezoeken. Het is verbazend wat de ijskunstenaars kunnen maken uit blokken ijs.

Diploma als beloning!

Als je de nacht goed bent doorgekomen dan krijg je een gepersonaliseerd 'Slept a night in an icehotel' diploma. Dit diploma kan je inkaderen en thuis boven de open haard hangen.

Wij hebben 2 nachten doorgebracht in een unieke 'ijskamer' in het ICEHOTEL in Jukkasjärvi (Zweden) aan de oevers van de Thorne river. Het is echt een unieke ervaring die je eigenlijk niet mag missen als je naar Lapland gaat!

Welke thermokleding heb je nodig voor een nacht in het ijshotel?

Slapen in een kamertemperatuur van -8 tot -5°C is niet evident. Zonder de juiste thermokleding en slaapzak zou je de morgen waarschijnlijk niet halen. De slaapzak krijg je van het Icehotel en die moet je gelukkig niet zelf kopen. De slaapzakken worden gedroogd en bewaard in het verwarmde gedeelte van het hotel. Welke thermokleding heb je nodig? Omdat je te maken hebt met constante vriestemperaturen en je weinig beweegt tijdens het slapen kan je best kiezen voor onze warmste thermokleding:

- Thermoshirt en Thermobroek

In deze extreme omstandigheden heb je eigenlijk maar één juiste keuze op vlak van de juiste baselayer! Kies voor dikke thermokleding van Merinowol! Dorien heeft de nacht doorgebracht in de dikste baselayers van Icebreaker: De Icebreaker Bodyfit 260100% merinowol, aangenaam op de huid en lekker warm. Zelf koos ik voor de warmste thermokleding van Devold of Norway: De Devold Expedition  reeks. Vertrouw er maar op dat als je een van deze baselayers draagt, in samenwerking met de warme slaapzak, je geen extra trui, midlayer, fleece zal nodig hebben.

- Thermosokken

Als je naar Lapland gaat zijn goede thermosokken een onmisbaar en heel belangrijk deel van je uitrusting. Je voeten en tenen bevinden zich op het uiteinde van je lichaam en zijn daardoor vatbaarder voor koude. Gelukkig moet je voor een nacht in het ijshotel geen speciale thermosokken kopen. De thermosokken die je voor je laplandreis gekocht hebt kan je ook voor een nacht in het ijshotel gebruiken. Het best kies je voor dikke merino thermosokken met een minimale dikte van 400gr/m². Het beste resultaat heb je met een dikte van 600 of voor de echte koukleumen 800 gr/m². In zulke extreme omstandigheden hebben wij gekozen voor de merinowollen thermosokken van Woolpower. De Woolpower 600 en Woolpower 800 thermosokken.

- Muts

Je hoofd wordt voor een stukje al beschermd door de langere kant van de speciale slaapzak, maar dat is niet voldoende. Om het verlies van lichaamswarmte te beperken is het aangeraden (lees: verplicht) om een lekker warme muts te dragen! Wij kozen voor de Woolpower 400 muts.

- Liner handschoenen

Ook deze binnen handschoenen behoren tot een vaste Lapland uitrusting. Dus heb je last koud van koude handen of wil je het zekere voor het onzekere nemen? Steek dan je liner handschoenen in je slaapzak. Wij hebben ze uiteindelijk niet nodig gehad maar je weet maar nooit! De beste merino liner handschoen is de Icebreaker Apex Liner glove.

 

Heb je nog vragen of wil je meer weten over onze laplandreis? Dan mag je ons altijd mailen op info ç thermokleding.nl

Onze laatste nieuwtjes en onmisbare tips

Recente artikelen

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »