Klantenservice
0
Sluiten
Thermowear - Vrijdag 20 Oktober 2023

Kleden in laagjes. Wat trek je over je thermokleding heen aan?

Als je thermokleding draagt dan kun je je afvragen wat je over je thermokleding heen aan kan trekken. Iedereen heeft het over het kleden in laagjes, maar welke laagjes dat precies zijn zeggen ze er dan niet bij.

De eerste laag kleding is het thermo ondergoed dat je direct op de huid draagt

Thermokleding (de eerste laag kleding die je aan hebt) draag je vaak als je buiten bent omdat het je lichaam lekker warm houdt. Om ervoor te zorgen dat de warmte goed opgesloten blijft en dus lang om je lichaam heen blijft hangen kun je het beste een trui, jas, softshell, vest of shirt dragen (de tweede kledinglaag) dat aansluit bij je thermokleding. En dan bedoel ik niet de kleurtjes, maar de functionaliteit van de kleding.

Thermokleding = baselayer = thermo ondergoed = thermisch ondergoed

Al deze benamingen zijn synoniemen die vaak door elkaar gebruikt worden. Ze hebben dus allemaal dezelfde betekenis: ze slaan op de kleding die je als eerste laag rechtstreeks op de huid draagt. Thermokleding bestaat in verschillende uitvoeringen. Hier vind je ons volledig assortiment. Welke thermokleding voor jou geschikt is hangt of van verschillende facoren:

- Voor welke activiteit (lees: fysieke intensiteit) zoekt u thermo ondergoed

- In welke temperatuur ga je deze activiteit doen (seizoen, locatie)

Kan je deze twee vragen beantwoorden? Dan kan je hier zien welke baselayer voor jou geschikt is. Kom je er niet volledig uit of is je situatie heel speciaal? Weet dan dat wij steeds voor u klaarstaan via mail.

De tweede laag kleding heet een midlayer en draag je over je ondergoed heen

De tweede laag noemen we een midlayer. Eigenlijk zijn alle midlayers prima om te dragen als het maar geen katoen is. Een midlayer is meestal gemaakt van fleece, merino wol of een combinatie van beide.

Er zijn ook midlayers die softshells worden genoemd en dat is een bewerkte versie van polyester, polyamide, polypropyleen, nylon en alle technische varianten die een fabrikant maar wil gebruiken om een stof te creëren die enigszins elastisch is en vaak windwerend en waterafstotend is. Een softshell draag je ook gewoon over het thermo ondergoed heen en is eigenlijk een tussenlaag die ook als laatste laag gedragen kan worden als het weer het toelaat (dat geldt trouwens voor alle midlayers). Het ziet er gewoon iets meer uit als een jack, maar ook over een softshell kun je nog een derde laag kleding dragen.

De reden dat de kledingmerken fleece of merino wol gebruiken is omdat deze materialen goed kunnen omgaan met zweet en warmte zeer goed vasthouden. Deze combinatie is dus ideaal om te gebruiken als midlayer. Je vindt de midlayers online in onze webwinkel, klik hier.

De derde laag kleding is een hardshell en houdt de wind en regen tegen

Tot slot hebben we nog een derde laag kleding en die is nodig om je fleecetrui te beschermen tegen water en wind. Omdat de meeste softhells en midlayers niet 100% waterdicht en winddicht zijn is enige extra bescherming wel handig. Zeker als je lekker buiten wil spelen in slechte weersomstandigheden.

Met een hardshell bescherm je jezelf tegen het gure weer. Het zorgt er voor dat je droog blijft en dat er geen warmte kan ontsnappen.

Nu ben je op de hoogte van alle laagjes die er zijn, dus als je mensen hoort praten over het kleden in laagjes, weet je exact wat er bedoeld wordt.

Heb je nog vragen of wil je een reactie geven op dit blog? Laat je gegevens achter in de comments of stuur een mailtje, we helpen je graag verder.

  • Daniel van den Hoek

    Geplaatst op zondag 28 januari 2018 17:42

    Hallo Alice,

    Er zijn tal van mogelijkheden. Alle kleding met veel of extra veel isolatie (zie filter aan de linker kant op de website op een categorie pagina) is in principe mogelijk. Het ligt er verder aan waar u de kleding nog meer voor wilt gebruiken en wat u van plant bent te gaan doen. Als ik dat weet kan ik u een beter advies geven.

    Mocht u nog vragen hebben stuur mij dan even een berichtje, dan beantwoord ik ze graag.

    Alvast hartelijk dank voor uw moeite en een fijne dag gewenst.

    Met vriendelijke groeten,
    D. van den Hoek

Toon meer

Onze laatste nieuwtjes en onmisbare tips

Recente artikelen

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »