15/09/2017 - 09:53
Kleden in laagjes. Wat trek je over je thermokleding heen aan?

Als je thermokleding draagt dan kun je je afvragen wat je over je thermokleding heen aan kan trekken. Iedereen heeft het over het kleden in laagjes, maar welke laagjes dat precies zijn zeggen ze er dan niet bij.

De eerste laag kleding is het thermo ondergoed dat je direct op de huid draagt

Thermokleding (de eerste laag kleding die je aan hebt) draag je vaak als je buiten bent omdat het je lichaam lekker warm houdt. Om ervoor te zorgen dat de warmte goed opgesloten blijft en dus lang om je lichaam heen blijft hangen kun je het beste een trui, jas, softshell, vest of shirt dragen (de tweede kledinglaag) dat aansluit bij je thermokleding. En dan bedoel ik niet de kleurtjes, maar de functionaliteit van de kleding.

De tweede laag kleding heet een midlayer en draag je over je ondergoed heen

De tweede laag noemen we een midlayer. Eigenlijk zijn alle midlayers prima om te dragen als het maar geen katoen is. Een midlayer is meestal gemaakt van fleece, merino wol of een combinatie van beide.

Er zijn ook midlayers die softshells worden genoemd en dat is een bewerkte versie van polyester, polyamide, polypropyleen, nylon en alle technische varianten die een fabrikant maar wil gebruiken om een stof te creëren die enigszins elastisch is en vaak windwerend en waterafstotend is. Een softshell draag je ook gewoon over het thermo ondergoed heen en is eigenlijk een tussenlaag die ook als laatste laag gedragen kan worden als het weer het toelaat (dat geldt trouwens voor alle midlayers). Het ziet er gewoon iets meer uit als een jack, maar ook over een softshell kun je nog een derde laag kleding dragen.

De reden dat de kledingmerken fleece of merino wol gebruiken is omdat deze materialen goed kunnen omgaan met zweet en warmte zeer goed vasthouden. Deze combinatie is dus ideaal om te gebruiken als midlayer. Je vindt de midlayers online in onze webwinkel, klik hier.

De derde laag kleding is een hardshell en houdt de wind en regen tegen

Tot slot hebben we nog een derde laag kleding en die is nodig om je fleecetrui te beschermen tegen water en wind. Omdat de meeste softhells en midlayers niet 100% waterdicht en winddicht zijn is enige extra bescherming wel handig. Zeker als je lekker buiten wil spelen in slechte weersomstandigheden.

Met een hardshell bescherm je jezelf tegen het gure weer. Het zorgt er voor dat je droog blijft en dat er geen warmte kan ontsnappen.

Nu ben je op de hoogte van alle laagjes die er zijn, dus als je mensen hoort praten over het kleden in laagjes, weet je exact wat er bedoeld wordt.

Heb je nog vragen of wil je een reactie geven op dit blog? Laat je gegevens achter in de comments of stuur een mailtje, we helpen je graag verder.

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter