Klantenservice
0
Sluiten
Philippe van Thermowear - Maandag 27 November 2023

Op zoek naar de beste thermokleding?

Op zoek naar de beste thermokleding?

Wij krijgen heel veel vragen over thermokleding. Veel mensen vragen zich of alle thermokleding hetzelfde is of hoe thermokleding werkt. In deze blog leggen wij uit waar de verschillen zitten en waarop je moet letten bij het kopen van je thermokleding. SPOILER ALERT! De dikste of warmste thermokleding is niet altijd de juiste thermokleding voor jou.

Thermokleding, thermo ondergoed, thermisch ondergoed, baselayer of Thermowear?

Deze benamingen betekenen eigenlijk  allemaal hetzelfde. Het gaat telkens over de eerste laag kleding die je rechtstreeks op de huid draagt. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur en intensiteit van je activiteit kan je de eerste laag (thermokleding) combineren met een tweede laag (midlayer – trui, fleece, …) en eventueel een derde laag (hardshell – jas, windstopper, …).

Als je gaat combineren is het belangrijk dat de verschillende lagen op elkaar zijn afgestemd. Een te strakke tweede laag zal een goede thermische werking van je thermokleding in de weg staan.

De eerste laag (thermokleding) is de belangrijkste laag omdat je deze het moeilijkst kan wisselen tijdens je activiteit. Deze trek je als eerste aan en trek je als laatste terug uit (first on, last off) Het is veel makkelijker om een jasje aan te trekken bij plotse regenval dan je thermokleding te verwisselen.

Thermowear is de naam van onze shop. Dit is een woord dat we zelf ‘verzonnen’ hebben en niet in het Engels woordenboek staat. Wat ons betreft mag het er gerust in want het dekt de lading volledig.

Wat is de functie van thermokleding?

Ons lichaam produceert warmte om te blijven functioneren. Het grootste probleem is dat ons lichaam door de evolutie steeds slechter in staat is om die lichaamswarmte bij te houden. Denk bijvoorbeeld aan de oermens die veel meer lichaamsbeharing had dan nu. Via de huid en hoofd verliezen we enorm veel warmte waardoor je lichaam moet blijven werken om op temperatuur te blijven. Thermokleding helpt de natuur een handje door de vrijgekomen lichaamswarmte vast te houden waardoor je (makkelijker) op temperatuur blijft en dus geen kou zal krijgen. Thermo ondergoed kan je vergelijken met de vacht van dieren.

Wat thermokleding niet doet is actief warmte aanmaken, tenzij je werkt met thermokleding met batterijen. Dit raden we af omdat je hierdoor foute signalen geeft naar je lichaam. Je moet thermokleding vergelijken met de isolatie van je huis en niet met de verwarming van je huis.

Hoe werkt thermokleding?

Thermokleding houdt je lichaamswarmte vast, dat wil zeggen hoe meer huid je bedekt met de thermokleding hoe beter het gaat werken. Ook hier gaat de vergelijking met je huis op, je krijgt het beste resultaat als je  Goed thermo ondergoed moet op de eerste plaats je lichaamswarmte vasthouden en op de tweede plaats moet het transpiratie afvoeren van de huid. De afvoer van je zweet is belangrijk omdat je door te zweten enorm afkoelt.

Waarom krijg je koude handen en koude voeten?

Je lichaam is uitgerust met verschillende thermostaten die in een ideale situatie allemaal de juiste temperatuur hebben. Bij een koude omgevingstemperatuur gaat je lichaam werken om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Lukt dit niet voor het volledige lichaam dan geeft je lichaam automatisch de voorkeur om aan je vitale organen te beschermen. Er zal dan extra bloed naar je bovenlichaam gestuurd worden. Andere plaatsten krijgen dan minder bloed (doorstroming) waardoor je hier zal afkoelen. Daarom krijg je ook (in zeer extreme omstandigheden) eerst ‘frostbites’ aan je handen en voeten. Het kan dus zomaar zijn dat het aantrekken van een thermoshirt meer effect heeft op koude handen dan het aandoen van handschoenen.

Welke soorten thermokleding zijn er?

Thermo ondergoed verschilt in materiaalsamenstelling en materiaaldikte. Welk materiaal en dikte voor u het meest geschikt zijn is afhankelijk van de omgevingstemperatuur en welke activiteit u gaat doen. Zo heeft thermokleding voor een visser (die stilzit) een andere samenstelling en dikte dan de thermokleding van een wielrenner.

  • Materiaalsamenstelling

Enerzijds heb je thermokleding die gemaakt is van natuurlijke materialen (lees: merinowol) en je hebt thermokleding die gemaakt is van synthetische materialen. Een derde categorie is een combinatie van natuurlijke en synthetische materialen.

  • Materiaaldikte (gewicht per m²)

De dikte van merinoswollen baselayers wordt uitgedrukt in een grammage per vierkante meter. De lichtste reeksen zitten tussen 135gr/m² en 150gr/m² en de warmste kwaliteit zit tussen de 235gr/m² en 260gr/m². Bij synthetische thermokleding wordt er niet gewerkt met een gewicht maar met de benamingen “warm” en “extra warm”.

Wat is de beste thermokleding?

De beste en dikste thermokleding is niet altijd de juiste thermokleding voor jou! Welke thermokleding het meest geschikt is voor jou hangt af van de intensiteit van je activiteit en de temperatuur waarin je deze activiteit gaat doen. Een belangrijkste vuistregel die wij hanteren: voor activiteiten met een lage of medium intensiteit (stilzitten, wandelen, hiken, …) kies je best voor thermokleding die voor 100% gemaakt is van merinoswol omdat dit de beste thermische isolatie biedt. Bij activiteiten met een hoge intensiteit (hardlopen, wielrennen, …) kies je best voor een synthetische versie omdat synthetische materialen sneller je zweet afvoeren. Ga je fanatiek sporten in een koude omgeving (zoals op wintersport) dan kies je voor thermokleding die de twee combineert.

Vind de juiste thermokleding dankzij onze handige keuzehulp

 Stilzitten
Dagelijks gebruik
Wandelen, etc.
(Niet tot weinig zweten.)
Fietsen
Hardlopen
Intensief sporten, etc.
(Veel tot zeer veel zweten.)
ZomerOdlo Light Active F-Dry
Icebreaker Bodyfit 150 m
Löffler Transtex Light
Devold of Norway Breeze m
Woolpower Lite m
Craft Cool Mesh Superlight
Craft Pro dry Nanoweight
Odlo X-Light Performance Eco
Löffler Transtex Light+
Devold of Norway Running m
Voor- en najaar

Merinoo 200 m
Odlo Light Active F-Dry ECO
Icebreaker Bodyfit 200 m
Woolpower 200 m

Odlo Light Performance
Craft Extreme X
Löffler Transtex Light

WinterMerinoo 200 m
Odlo Active Warm ECO
Icebreaker Bodyfit 260 m
Devold of Norway Expedition m
Woolpower 200 m
Craft Warm Intensity
Helly Hansen Warm m
Odlo Warm Performance ECO
Löffler Transtex Warm
Extreme kou

Woolpower 400 Extra Warm m
Icebreaker Bodyfit 260 m
Devold of Norway Expedition m
Odlo X-Warm Active ECO

Helly Hansen Warm m
Craft Warm Intensity
Odlo Warm Performance
Löffler Transtex warm merino m

m = Deze kleding bevat merino wol

Moet thermokleding strak op de huid gedragen worden?

Afhankelijk van de intensiteit moet de thermokleding kan de thermokleding best wat losser of strakker zitten. Voor sporters is het belangrijk dat de thermokleding strakker zit om zoveel mogelijk contact te maken met je huid om zo veel en zo snel mogelijk je zweet af te voeren. Draag je thermokleding voor extra warmte dan mag het gerust wat losser zitten. Volg de maattabel van het merk om de beste pasvorm te krijgen.

Zo vind je de JUISTE thermokleding!

Het loont de moeite om even na te denken waar, wanneer en waarvoor je de thermokleding wil dragen. Via onze makkelijke advieswijzer vind je dan snel en eenvoudig welke thermokleding voor jou het meest geschikt is. Heb je nog vragen of opmerkingen? Aarzel dan niet om ons te contacteren

 

 

 

 

Onze laatste nieuwtjes en onmisbare tips

Recente artikelen

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »