Klantenservice
0
Sluiten
Vrijdag 19 April 2024

Hardlopen met warm weer? Met deze 9 tips blijf je comfortabel joggen in de hitte

Ben je een fervent jogger en wil je tijdens de warmste maanden ook blijven sporten? Dat moet je met een aantal zaken rekening houden. We geven je graag 9 tips voor het hardlopen met warm weer.

 

1. Kies de juiste tijd van de dag

Probeer het heetste deel van de dag te vermijden door 's ochtends vroeg of laat in de avond te gaan hardlopen. Op deze tijdstippen is het doorgaans koeler en aangenamer om te sporten.

 

2. Volg schaduwrijke routes tijdens het hardlopen met warm weer

Vermijd directe blootstelling aan de zon door routes te kiezen die schaduwrijk zijn. Dit kan helpen om de intensiteit van de zonnestralen te verminderen tijdens het hardlopen. Loop bijvoorbeeld in het bos. Daar is het bovendien doorgaans koeler dan in een dichtbebouwde zone. Woon je in de stad? Kies dan voor een route tussen hoge gebouwen waar er veel schaduw is.

 

3. Bescherm jezelf tegen de zon

Ga je hardlopen met warm weer én schijnt de zon ook nog eens volop? Smeer je dan zeker in met zonnebrandcrème. Draag ook een petje om je hoofd te beschermen tegen de zonnestralen. Zo verminder je het risico op een zonnesteek. En als de zon fel schijnt, is een zonnebril ook geen overbodige luxe.

Wist je dat zelfs een nekwarmer wonderen kan doen in de hitte? Een nekwarmer of buff kan je als een verkoelende bandana om je hoofd of nek dragen. Voor extra verkoeling kan je je petje of buff nat maken voordat je aan je jog-sessie begint.

 

Onze eigen Merinoo 200 nekwarmer:

 

4. Pas je tempo aan bij het hardlopen met warm weer

Je lichaam heeft meer moeite om af te koelen in warm weer. Het is dus verstandig om een rustiger tempo aan te houden bij het hardlopen met warm weer.

 

5. Hydrateren, hydrateren, hydrateren!

Drink vóór, tijdens en na het hardlopen voldoende water. Zweten leidt tot vochtverlies, dus hydratatie is essentieel om je prestaties op peil te houden. En om uitdroging te voorkomen! Neem dus ook voldoende drinken mee tijdens het hardlopen met warm weer.

 

6. Elektrolyten doen je langer genieten

Ga je echt intensief hardlopen in de hitte? Neem dan ook een sportdrankje mee. Tijdens het zweten verlies je niet alleen vocht, maar ook elektrolyten als natrium, kalium, calcium, magnesium en chloride. Sportdranken bevatten elektrolyten en koolhydraten die je energieniveau en vocht op peil houden tijdens het sporten met warm weer. Maar drink er niet té veel van, want dan krijg je weer te veel suikers en calorieën binnen. De juiste balans is belangrijk.

 

7. Draag ademende thermische kleding

Thermokleding is er niet alleen voor het sporten in de winter. Ook bij hoge temperaturen heeft thermische kleding zo z'n voordelen. Thermokleding in de zomer regelt je lichaamstemperatuur, zorgt voor een efficënte vochtafvoer en biedt bescherming tegen UV-stralen van de zon.

Ben je op zoek naar geschikte zweetkleding voor het hardlopen met warm weer?

Ontdek zomerse thermokleding voor heren

Check deze zomerse thermokleding voor dames

 

8. Luister vooral naar je lichaam

Word je misselijk of duizelig tijdens het hardlopen? Stop dan onmiddellijk, zoek een koel plekje op en drink voldoende om snel te herstellen.

 

9. Zorg voor een goede cooling-down

Sluit je hardloopsessie af met enkele stretch-oefeningen om spierpijn te verminderen en je spieren te ontspannen na het hardlopen. Drink ook na het sporten voldoende, zodat je vocht wordt bijgevuld.

 

Lees ook wat je nodig hebt tijdens het wandelen in de zomer

 

Kortom: hardlopen met warm weer is perfect mogelijk, maar pak het slim aan. Luister in de eerste plaats naar je lichaam. Bij extreem warm weer neem je best een tijdje rust van je inspanningen. Geniet van de zomer, je geraakt je conditie niet snel kwijt. Zo kan je er in het najaar weer volop tegenaan!

 

We bevelen aan: Odlo zomersportkleding voor mannen

 

Wij bevelen aan: Odlo en Craft zomersportkleding voor dames

 

Onze laatste nieuwtjes en onmisbare tips

Recente artikelen

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »