Klantenservice
0
Sluiten
Thermowear - Donderdag 24 September 2020

Wandelen, maar welke kleding draag je?

Dus jij wilt lekker wandelen maar je hebt geen idee wat je aan kan trekken tijdens het wandelen? Thermowear geeft je een paar handige tips waar je rekening mee kan houden als je lekker wandelend op pad wil.

Draag comfortabel ondergoed.

Zoals wij al jaren roepen: lekker bewegen begint bij de basis! En daar is niets van gelogen. Een fijn wandelshirt of ondergoed dat gewoon prettig zit maakt je wandeling zó veel fijner. Als je geen last hebt van slecht ondergoed dan hoef je je daar ook geen zorgen om te maken.

Welke baselayer is het best om in te wandelen?

Onze voorkeur gaat uit naar thermokleding van merinowol. De voordelen van merinowol kan je hier vinden. Het grootste voordeel is natuurlijk dat merinowol je lichaamstemperatuur reguleert als geen enkel ander materiaal dat kan. Wel is het belangrijk dat je baselayer voor 100% bestaat uit merinowol, daarmee heb je het beste resultaat. 100% merino thermo ondergoed dat je heel het jaar door kan dragen is de Merinoo 200  thermokleding of de Icebreaker 200  thermokleding. Deze reeksen zijn ideaal om te dragen tijdens het wandelen. Je kan deze twee lijnen dragen als single layer (enkele laag) of in combinatie met een tweede en of derde laag.

Liever geen merino thermo ondergoed?

draag je, om welke reden dan ook, liever geen merino thermo ondergoed? dan kan je kiezen voor synthetische thermokleding van:
Odlo
Odlo Active Warm ECO (koudere maanden) - Odlo Light Active F-dry ECO (warmer weer)
Löffler
Löfller Transtex Warm (koudere maanden) - Löffler Transtex Light (warmer weer)

Neem een goede midlayer (trui of vest) mee 

Alleen in je T-shirt of Long Sleeve wandelen kan natuurlijk als het lekker warm is buiten, maar in ons kleine kikkerlandje is dat niet altijd het geval. Vaak heb je nog een tweede laagje aan (een midlayer, noemen ze dat ook wel eens). Draag in ieder geval geen katoenen trui, want die ademen erg slecht. Zeker als je met een rugzak wandelt, dan heb je binnen de korte keren het zweet op je rug lopen. En katoen droogt veel te langzaam in verhouding tot merino wol of polyester. Materialen die traag drogen zorgen ervoor dat je het koud gaat krijgen.

Mocht je een voorbeeldje willen van een fijne merino midlayer die je voor het wandelen kan gebruiken, dan zou je deze van Woolpower eens kunnen bekijken. Ik vind het een fijne midlayer trui en die kun je het hele jaar door uit de kast trekken. Deze lekker warme tweede laag van merino is verkrijgbaar in 2 uitvoeringen: een met mouwen en een zonder mouwen! Ga je wandelen als het koud is? Dan raden we u zeker ook aan om een nekwarmer te dragen! Een nekwarmer zorgt voor een extra buffer en zo geraakt koude wind niet tot op je huid.

Zorg voor een waterdichte laag (hardshell).

En jawel, net als je denkt nú gaan we lekker op pad, komt het met bakken uit de lucht vallen. Maar jij laat je niet kisten door het slechte weer, want je hebt een goede regenjas. Toch? Je kan een regenjas kopen die je ook voor de fiets gebruikt, maar er zijn ook wat meer technische regenjassen te koop die beter aansluiten bij de bewegingen die je maakt. Daarnaast is het belangrijk dat een hardshell (of waterdichte buitenste kleding laag) ook ademt, zodat je uiteindelijk van binnen niet net zo nat bent als van buiten. Er zit aan de hardshell's altijd een maximum aan ventilatie, maar over het algemeen kun je bijna geen slechte jas meer kopen tegenwoordig. Enkele merken die goede jassen verkopen zijn RAB, Mountain Equipment, Bergans of Norway en natuurlijk de bekendste van allemaal: The North Face. Als je een hardshell of regenjas koopt van één van deze merken dan zit het wel snor en kun je overal heen wandelen terwijl je goed bent beschermd tegen de regen.

Investeer in goede wandelsokken.

En dan die blaren... Nou ja, die heb je niet, want je kocht immers goede wandelsokken die bommetje vol technische materialen en technieken zitten. Een goede merino wandelsok kan je wandeling maken of breken. Niets zo sneu als je na een uurtje al weer moet stoppen omdat je een blaar hebt. Zelf heb ik goede ervaringen met de Woolpower sokken. Woolpower heeft sokken in verschillende diktes van liner tot een dikte van 800gr(!). Voor langere wandelingen raden we je een dikte van 400gr aan! Voor kortere wandelingen kan je in de zomer voor een liner of 200 grams gaan! Al jaren een begrip en die wandelsokken doen gewoon wat ze moeten doen.

Verlies geen warmte!

Veel wandelaars investeren in goede thermobroek en thermoshirt maar vergeten heel vaak één belangrijk onderdeel te beschermen, namelijk het hoofd! Je verliest heel veel lichaamswarmte via je hoofd dus is het belangrijk om dit, als het kouder, zeker te voorzien van een extra laagje! Persoonlijk vind ik een muts van merinowol het aangenaamst om te dragen, in tegenstelling tot een pet worden bij het dragen van een muts blijven ook je oren lekker warm. bekijk hier al onze mutsen

En tot slot...

Verder mag een fijne broek en een rugzak niet ontbreken natuurlijk. Voor een wandeling van twee uur heb je echt geen dagrugzak nodig, maar ga je wat langer van huis dan is het wel handig om wat eten en drinken mee te nemen. Zeker als je niet langs dorpjes wandelt. Een bidon met schoon drinkwater is altijd handig om bij je te hebben. En iets van zoetigheid voor de suikers natuurlijk!

Waar wandel jij graag?

Zelf wandel ik erg veel in Drenthe, maar ook wandelen in Zeeland is heel erg fijn. Je kunt er ver kijken en lange afstanden afleggen. Eten, drinken en slapen kun je overal wel, dus je kan best een leuke route uitzetten.

Overigens, ben je iemand die houdt van trekking en hiking? Overnacht je graag tijdens je wandeltocht of trektocht in een trekkershut of gewoon in de openlucht? Dan kan ik je van harte een Patizon slaapzak aanbevelen; de beste slaapzak van dons en te gebruiken tot -14!

Wat is jouw favoriet? Liever een trage wandeltocht door de Veluwe of wandel je liever in etappes rondom het IJsselmeer? Hoe dan ook, veel wandelplezier en probeer vooral te genieten van alles om je heen!

Onze laatste nieuwtjes en onmisbare tips

Recente artikelen

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »