Klantenservice
0
Sluiten
Thermowear - Woensdag 30 November 2016

Review: Nomad thermo ondergoed

Merinowol thermokleding. Nomad heeft een geweldige serie thermo ondergoed op de markt gebracht en het een wat onhandige naam gegeven. Er is geen Nederlander die het goed uit kan spreken, maar dat doet natuurlijk niets af aan de Nomad kleding zelf. De serie heet: Nomad Rough thermo control en bestaat uit diverse thermoshirts en thermobroeken. Zelf hadden we een naam als Nomad Merino Warm Thermo Control een veel beter idee gevonden omdat het zo precies zegt wat het is: warm thermo ondergoed met merino wol van Nomad.

Merino wol en polyester zorgen voor een zachte stof die niet kriebelt.

De Nomad Rough thermokleding is vervaardigd van merino wol en polyester en dat vinden wij een hele goede keuze. Zo kun je namelijk profiteren van het beste van twee werelden: het warme merino wol aan de buitenkant om lichaamswarmte vast te houden en het sneldrogende en zachte polyester aan de binnenzijde zodat zweet snel kan worden afgevoerd. Het percentage wol dat hierbij gebruikt wordt is 53% en heeft een gewichtsklasse van 230 gram per vierkante meter stof. En daarmee komt de Nomad kleding in de categorie "warm" als het gaat om thermische onderkleding.

Nomad heeft de pasvorm aangepast aan een normaal postuur en dat is prettig omdat je dan zeker weet dat je niet als een rollade in de kleding verpakt zit. Het ondergoed valt prettig op de huid en zit nergens strak. De mouwen zijn lang genoeg en ook de achterzijde vinden we prima op lengte. Zo blijft alles prima in je broek zitten als je voorover bukt.

Gaatjes in de kleding zijn de oplossing.

Wat ons opvalt is dat de kleding minutieus is voorzien van gaatjes. Het zijn eigenlijk meer inkepingen of streepjes en op 20cm afstand zie je ze niet eens. Maar het blijkt dat deze gaatjes erg goed werken als het aankomt op ventilatie. Hierdoor kan namelijk warme lucht ontsnappen die zo ook het zweet mee naar buiten nemen. Daarnaast zorgen deze openingen er voor dat de wol wat sneller droogt , immers, er stroomt meer lucht om en door de stof heen. Een slimme zet, want dat maakt de kleding een stuk geschikter voor stop-and-go activiteiten zoals wandelen of wintersporten als het koud is.

We hebben het Nomad ondergoed getest tijdens een aantal flinke wandelingen met wisselende temperaturen tussen de 10 en -5 graden Celsius. We dragen de Nomad kleding direct op de huid en er overheen een fleece of een soortgelijk vest. Natuurlijk is de buitenste laag kleding van he drie-lagen-systeem een winddichte en waterdichte laag, zodat we optimaal beschermd zijn tegen kou en water van buitenaf.

Nomad thermo ondergoed heeft een fijne pasvorm.

Het ondergoed draagt erg fijn en knelt inderdaad nergens. Het blijft zich ook prima gedragen als de passen wat worden opgevoerd, of als er wat geklommen moet worden. Bij het stilstaan merk je dat er warmte wordt vastgehouden en die verdwijnt langzamerhand weer als je goed ventileert. De thermokleding is niet overdreven nat en voelt ook niet klam aan als je even aan het zweten bent geweest. Voor ons dus het teken dat het prima past in het Nederlandse koude klimaat en ook uitstekend zijn werk zal doen als je er mee op wintersport gaat.

Nadelen Nomad kleding.

Hebben we geen nadelen kunnen vinden? Nou, eigenlijk maar ééntje en dat is dat het reguliere thermoshirt met lange mouwen niet voorzien is van duimlussen. Het thermoshirt met lange mouwen, kol en rits heeft dat wel en dat is een hele fijne toevoeging. Zo ben je namelijk beter in staat om je polsen te beschermen tegen de kou (hier koel je razendsnel af!) en dat maakt het geheel wat aangenamer. Het is een kleinigheid, maar zou wat ons betreft een mooie toevoeging zijn. Misschien moeten we dat maar even melden bij Nomad? ;-)

Anderen zouden misschien als nadeel vinden dat het ondershirt niet volledig uit merino wol bestaat, maar wij zijn er van overtuigd dat dit de beste keuze is. De combinatie van merino wol en polyester maakt de kleding namelijk ook geschikt voor iedereen die allergisch is voor wol (en last krijgt van kriebel) en zo kunnen ook die mensen genieten van een warme Nomad baselayer waar ze de kou mee in kunnen.

Onze conclusie: Nomad Rough is een uiterst fijne basislaag dat zich prima kan meten met soortgelijke thermokleding zoals Devold, Bergans, Icebreaker of Helly Hansen. Wij vinden de Nomad kleding zeer geschikt voor dagelijks gebruik (als je behoefte hebt aan warm ondergoed) en actief bewegen in de winterse kou.

Nomad thermo ondergoed is dus een blijvertje!

Update 07-02-2020: Nomad thermo ondergoed wordt door Thermowear niet meer geleverd. In plaats hiervan kun je het beste het ondergoed van Woolpower of Icebreaker nemen.

  • Daniel van den Hoek

    Geplaatst op donderdag 8 december 2016 07:17

    Hi Martijn,

    Sja, dáár kunnen wij niet tegenop natuurlijk. Finland is prachtig!

    Met vriendelijke groeten,
    Daniel van den Hoek / Thermowear

Toon meer

Onze laatste nieuwtjes en onmisbare tips

Recente artikelen

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »