Hoe draag je thermo ondergoed?
Thermo ondergoed draag je direct op de huid, onder je gewone kleding. Dat kan sportkleding zijn, skikleding, wandelkleding, hardloopkleding of je gewone dagelijkse kloffie. Met thermokleding kun je je lichaam goed beschermen tegen versneld afkoelen en tegelijkertijd het overtollige zweet afvoeren. Hoe het precies werkt lees je hier.
Thermisch ondergoed of thermokleding is zo ontworpen dat het direct op de huid gedragen dient te worden. De materialen die gebruikt worden in de thermokleding zijn polyester, polyamide, nylon, polypropyleen of merino wol. Je hebt dus een keuze uit ondergoed van een synthetisch materiaal of ondergoed van natuurlijk materiaal. Er zijn ook merken die er een mix van maken dus dan heb je het beide.
Waarom draag je thermo ondergoed direct op de huid?
De thermokleding draag je direct op de huid omdat het zo zweet kan doorvoeren naar de buitenste laag kleding en tegelijkertijd zorgt voor een luchtlaag tussen je huid, het thermo ondergoed en de tweede laag kleding. Deze lucht staat veelal stil en stilstaande lucht is door het lichaam makkelijk warm te houden. Dat kost je lang niet zo veel energie als stromende lucht op de juiste temperatuur te houden. Je hebt vast wel eens gemerkt hoe snel je afkoelt als je even op de tocht gaat staan. Je lichaam kan dat niet bijhouden.
De thermische onderkleding dat gemaakt is van merino wol draag je ook direct op de huid. Je hoeft niet bang te zijn dat je huid gaat irriteren of dat het kriebelt (tenzij je een allergie voor wol hebt), want de kleding is super zacht en echt gemaakt om het direct op de huid te dragen. Merino wol is onvoorstelbaar vele malen zachter voor de huid dan het ouderwetse wol, je kan het wat dat betreft niet met elkaar vergelijken.
De voordelen van merino wol thermo ondergoed op de huid.
De grote voordelen van merino wol zijn onder andere dat de stof niet kriebelt op de huid, geen geurtjes vasthoudt en dus niet gaat stinken en dat het zeer comfortabel draagt. Er wordt gezegd dat merino wol ondergoed minder snel droogt dan synthetische stoffen of nylon ondergoed, maar dat valt in de praktijk reuze mee. Wij merken er niet erg vel van, behalve als je maximaal gaat sporten en zweten. Maar dan draag je ook geen merino wol, maar een technisch shirt dat puur gericht is op zweetafvoer.
Twijfel je over welk ondergoed je het beste voor jou is? Vraag het ons, want wij hebben inmiddels al zo veel ervaring dat we van alle soorten en merken ondergoed alles weten, ook over welk thermo ondergoed in een specifieke situatie het beste is om direct op je huid te dragen.
Daniel van den Hoek
Geplaatst op zondag 28 januari 2018 17:34
Hallo Elma,
Ik kan met de cijfertjes niet zo veel (omdat samenstellingen soms wel eens wijzigen), beter is het om even de namen en rugnummers te noemen van de kleding die u wilt gebruiken. Dat is het een stuk makkelijker om aan te geven wat wel en niet werkt. Kunt u dat nog even naar ons mailen?
Alvast hartelijk dank voor de genomen moeite.
Met vriendelijke groet,
D. van den Hoek
Toon meer