Runningtherapie, iets voor jou?
Runningtherapie
Hardlopen. Ik doe het het liefst de hele dag.
Heel lang geleden werd er al heel veel hardgelopen. Lange afstanden kunnen volbrengen was een dagtaak en een onderdeel van de leefstijl en vooral ook nodig om de prooi (het eten) te vangen.
Maar de wereld veranderde. Het hardlopen verdween als onderdeel van ons dagelijks bestaan en inmiddels is het al jaren normaal om zoveel mogelijk de auto te pakken. We zitten in onze huidige maatschappij te veel en te lang achter elkaar. Zo zitten we vaak achter een bureau (ook kinderen) en na een dag werken ploffen we op de bank neer.
Naast dat we (veel) minder zijn gaan bewegen, is de werkdruk toegenomen en krijgen we steeds vaker (en op jongere leeftijd) te maken met een overbelast brein. Niet alleen onze lichamelijke conditie is achteruit gegaan maar ook onze mentale conditie. Ons DNA en lichaamsbouw zijn in grote mate nog hetzelfde als dat van de oermens, maar de huidige leefstijl is volledig veranderd, met alle gevolgen van dien… We raken uit balans.
Het lichaam is gemaakt om te bewegen. Door te hardlopen, kunnen welvaartsziekten bestreden worden. Hardlopen belast namelijk ons lichaam op de wijze waarvoor het oorspronkelijk is bedoeld.
Regelmatig bewegen is goed voor lichaam en geest. Waarschijnlijk heb je dit zelf ook al wel eens ervaren. Maar soms is het niet gemakkelijk om uit jezelf in beweging te komen. Bijvoorbeeld als je lange tijd niet gesport hebt of fysiek of mentaal niet lekker in je vel zit. Een eerste stap om weer in beweging te komen kan zijn om dit onder begeleiding te doen.
Hardlopen om het (over)belaste brein te ontlasten, dat is runningtherapie. Bezig zijn met het lichaam waarbij je niet alleen positieve effecten op lichamelijk gebied ervaart maar ook geestelijk.
Hardlopen kan helpen om je fysiek en mentaal weerbaarder en belastbaarder worden. Door te bewegen wordt je lichamelijke fitter. Je uithoudingsvermogen verbetert en je wordt minder snel moe. Je kunt daardoor meer aan. Hardlopen heeft ook gunstige psychische effecten. Rennen brengt je gedachten tot rust. Je stopt met piekeren en komt uit je hoofd in je lijf.
Hardlopen draagt bij aan de aanmaak van zogenaamde gelukshormonen: dopamine, endorfine en serotonine. En het vermindert de afgifte van het stresshormoon cortisol. Heel rustig hardlopen zorgt ervoor dat deze drie stoffen met elkaar in balans komen. Dit zorgt voor rust in jouw hoofd en voor een beter humeur!
Het prestatie element (afstand of een bepaalde tijd lopen) past helemaal in de tijd van nu en daar gaat het nou juist fout. Zo heeft de reden dat iemand in een burn-out zit vaak te maken met die (te) hoge lat. Runningtherapie leert je juist om te genieten van hardlopen. Een rustig rondje lopen rond de tijd dat de zon opkomt. Genieten van de rust en de geluiden om je heen. Een beetje hobbelen. Geen haast en geen idee hoe ver. Het is dus niet de bedoeling dat je over een aantal weken een bepaalde afstand in een bepaalde tijd kunt lopen. Een doel stellen is voor veel mensen belangrijk, toch pas ik het gestelde doel al snel aan.
Runningtherapie helpt onder meer om:
- je beter in je lijf te voelen
- rustiger in het hoofd te worden
- beter te slapen
- meer levensvreugde te ervaren
- je zelfvertrouwen te vergroten
- je belastbaarheid en weerbaarheid te verbeteren
Runningtherapie kan jou onder andere helpen wanneer jij stress ervaart, een (lichte) depressie of een burn-out hebt, last hebt van angst- en/of paniekaanvallen, een laag zelfbeeld of een gebrek aan zelfvertrouwen hebt, overgewicht hebt en last hebt van slapeloosheid.
De insteek is om jou als hardloper tijdens de trainingen in contact te brengen met jouw eigen innerlijke kracht, motivatie en potentie om goed voor jezelf te zorgen en een gelukkig en gezond leven te leiden. Hardlopen wordt gebruikt als middel om jouw algemene fysieke en mentale welzijn te vergroten.
Hardlopen zou een onderdeel moeten zijn van een gezond leefpatroon. Met alleen hardlopen ga je er niet komen. Naast hardlopen is het belangrijk om aandacht te geven aan een gezond eetpatroon en voldoende (nacht)rust. Uiteindelijk gaat het om het totaal plaatje. Je kan pas echt goed in je vel zitten wanneer je er een gezonde levensstijl op na houdt.