10/10/2013 - 09:16
Wat is een midlayer?

Iedereen heeft het steeds over een midlayer, maar wat is het? In het lagensysteem is een midlayer vrij gemakkelijk te herkennen.

Een midlayer (bijvoorbeeld een van Odlo) is niets meer of minder dan een kledinglaag die je over je thermo ondergoed heen trekt en zodoende zorgt voor een extra laag die warmte goed kan vasthouden.

Een midlayer is in feite de tussenlaag tussen je thermokleding en softshell of hardshell.

Wanneer je goed thermo ondergoed draagt wordt het zweet van je lichaam geplukt en naar buiten toe afgevoerd. De volgende kleding laag die je dan tegenkomt is de midlayer, ook wel de tweede laag genoemd. Deze middenlaag kan bijvoorbeeld een fleecetrui of tec shirt zijn met vochtregulerend vermogen. Het is belangrijk dat de midlayer goed kan omgaan met het ventileren van het lichaam en afvoeren van te veel aan vocht. Wanneer dit dit het geval is, zal er te veel warmte blijven hangen, en daarmee ook veel vocht, en zul je niet in staat zijn om een goed klimaat te creëren voro je lichaam tijdens het sporten of bewegen. Een voorbeeld van een foute midlayer is een katoenen trui. Katoen ademt slecht en houdt veel zweet vast. Beter is om een midlayer te gebruiken van polyester of merinowol.

Over je midlayer draag je een softshell of hardshell zoals een winterjas, skijas of regenjack.

Zorg er voor dat alle kledinglagen kunnen ademen en goed kunnen reguleren. op die manier werk je in laagjes en kun je bijvoorbeeld een laagje tijdelijk uittrekken als het te warm is, zonder dat je het lagensysteem in de war brengt.

Voorbeelden van goede midlayers zijn de Tec Shirts van het sportmerk Odlo. Deze vind je in Odlo Shop overzichtelijk bij elkaar.

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter