Klantenservice
0
Sluiten
Thermowear - Donderdag 10 Oktober 2013

Wat is een midlayer?

Iedereen heeft het vaak over een midlayer, maar wat is het? In het lagensysteem is een midlayer vrij gemakkelijk te herkennen.

Een midlayer is een kledinglaag die je over je thermo ondergoed heen aantrekt en zorgt voor een extra laag die warmte goed kan vasthouden, zoals bijvoorbeeld deze vesten van Icebreaker. Over je midlayer heen draag je een beschermende kledinglaag zoals een hardshell of een regenjas.

Een midlayer is de tussenlaag tussen je thermo ondergoed en hardshell

Wanneer je goed thermo ondergoed draagt wordt het zweet van je lichaam geplukt en naar buiten toe afgevoerd. De volgende kleding laag die je dan tegenkomt is de midlayer, ook wel de tweede laag genoemd. Deze tweede kledinglaag, de middenlaag, kan bijvoorbeeld een fleecetrui of tec shirt zijn met vocht regulerend vermogen. Het is belangrijk dat de midlayer goed kan ventileren omdat het te veel aan zweet en warmte naar buiten afgevoerd moet kunnen worden. Wanneer dit niet het geval is, zal er te veel warmte blijven hangen, en daarmee ook veel vocht, en zul je niet in staat zijn om een goed klimaat te creëren voor je lichaam tijdens het sporten of bewegen.

Een voorbeeld van een foute midlayer is een katoenen trui. Katoen ademt slecht en houdt veel zweet vast. Het gevolg is dat je constant met een klam kledingstuk rondloopt en dat isoleert erg slecht. Beter is om een midlayer te gebruiken van fleece of merinowol.

Over je midlayer draag je een softshell of hardshell zoals een winterjas, skijas of regenjack

Zorg er voor dat alle kledinglagen kunnen ademen en goed kunnen reguleren. op die manier werk je in laagjes en kun je bijvoorbeeld een laagje tijdelijk uittrekken als het te warm is, zonder dat je het lagensysteem in de war brengt.

Waar is een midlayer van gemaakt?

De meeste midlayers zijn gemaakt van fleece en dan hebben we het vaak over een fleece vest of een fleece trui. Fleece is een geweldig product om te dragen als warmte-laag omdat het veel lucht kan vasthouden. Stilstaande lucht kan door je lichaam goed op temperatuur gehouden worden en hierdoor heb je het veel langer aangenaam.

Midlayers van merino wol zijn veel warmer

Een ander materiaal dat erg in opkomst is is merino wol. Icebreaker, Rab en Helly Hansen zijn bekende merken die merino wol verwerkt hebben in de midlayers. De combinatie van fleece en merino wol is nog comfortabeler en warmer. Wol heeft van nature een heel hoog ademend vermogen, maar het belangrijkste is dat wol warmte loslaat als het te warm is en het juist vasthoudt als het te koud is. En dat trucje is iets dat bij fleece vesten niet zo makkelijk gebeurt. Een midlayer van merino wol is dan ook veruit het beste dat je kunt dragen.

Voorbeelden van goede vesten en jacks die je draagt als midlayer vind je op onze website in de categorie midlayers.

Onze laatste nieuwtjes en onmisbare tips

Recente artikelen

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »