Klantenservice
0
Sluiten
Thermowear - Maandag 13 Augustus 2018

Zweten? Zo houd je je huid droog

Zweten en het droog houden van je huid tijdens inspanning, is wat wij wel eens noemen: een dingetje. Er is nogal wat voor nodig om je huid langer fris en comfortabel te houden als je aan het zweten bent. Een ding is zeker, het gaat niet vanzelf.

Als je beweegt, ook als je maar een heel klein beetje beweegt, ga je transpireren. Dat is nodig omdat je lichaam zichzelf wil beschermen tegen oververhitting of onderkoeling. Je doet er niets aan, zweten doe je sowieso.

Maar je kan het jezelf wel aangenamer maken door een aantal zaken op orde te hebben. Als je deze “regeltjes” goed gebruikt wordt het in makkelijker om zweet van je huid af te voeren en droger te blijven. Ben je er klaar voor? Daar gaan we!

Regel 1: draag technisch ondergoed

Dat mooie katoenen sportshirt dat je laatst in de aanbieding kocht staat je fantastisch, maar het heeft één groot nadeel: het ventileert niet en het droogt niet. Katoen heeft de nare eigenschap om zweet juist vast te houden en tergend langzaam te drogen. Als je gaat sporten (of als je überhaupt gewoon vanzelf al veel zweet) is het beter om geen katoen te dragen.

Het is beter om een technisch ondershirt te dragen. Alle thermoshirts en zweethemden in onze winkel zijn gemaakt van technische materialen zoals polyester, polypropyleen, polyamide of een combinatie hiervan.

Het voordeel van deze technische materialen is dat ze in staat zijn om zweet van je lichaam zo snel mogelijk door te voeren naar de buitenzijde, zodat het daar kan verdampen (zie Regel 2). Zo blijft het zweet niet allemaal op de je huid staan en die voelt dus droger en frisser aan.

Het technische ondergoed noemen wij ook wel sneldrogend of ventilerend ondergoed. Deze thermokleding is geschikt om te dragen tijdens het sporten, of gewoon tijdens dagelijks gebruik onder je gewone kleding.

Als je niet goed weet welke thermokleding je het beste kunt nemen dan stuur je ons gewoon een berichtje. We geven je graag advies dat aansluit bij jouw huidige situatie.

Thermowear heeft erg goede ervaringen met de Odlo Active F-Dry Light onderkleding. De Odlo shirts, hemden en boxershorts houden je huid droger en frisser als je transpireert of last hebt van zweet en is zeer breed toepasbaar.

Regel 2: ventileer!

Het klinkt logisch, maar veel mensen vergeten dat het zweet dat nu ineens in je onderkleding zit wel ergens heen moet kunnen ontsnappen. Dit is echter alleen mogelijk als je ventileert.

Al eens knetterhard door de regen gefietst met een regenjas aan? Dan weet je dat je aan het einde van de rit aan de binnenkant net zo nat bent als van buiten. Dat heeft in dit geval niets met de regen te maken (je droeg een waterdicht regenpak toch?), maar komt omdat het zweet en de warme lucht van je lichaam nergens naartoe konden ontsnappen. Gevolg: ophoping van zweet en een natte kleding…

Zet een ritsje open, draag niet al te strakke kleding over je thermokleding heen, zorg er voor dat de warme lucht wat kan ontsnappen als dat mogelijk is. Op die manier verdampt het zweet snel.

Regel 3: pas je overige kleding aan op je huidige situatie

Zoals hierboven al gemeld, pas je kleding aan op wat je aan het doen bent. Hardlopen in een dikke wollen trui gaat natuurlijk niet werken. Je houdt veel meer warmte (en zweet) vast dan je kwijt kan, dus alles wordt nat van het zweet.

Hetzelfde geldt voor het dragen van een hardshell dat niet ademt. Zelfs met alleen een zweethemd eronder zul je nog steeds nat worden van het zweet.


Odlo logoWil je alle Odlo onderkleding zien? Begin dan hier (link). Je vindt hier een overzicht van alle Odlo thermokleding voor zowel de winter als de zomer.


 

Draag ademende kleding over je thermokleding heen zodat je de warmte en het zweet kwijt kan dat je produceert. Als je gaat sporten is het vaak beter om het nét een beetje te koud te hebben als je gaat beginnen. Een lichte rilling loopt over je rug en je denkt dat je te weinig aan hebt, maar dan heb je juist precies genoeg aan. Na een kwartiertje wordt je lichaam lekker warm en ben je klaar voor het echt werk.

Regel 4: ventileer! ;-)

Hadden we al gezegd dat je zweet van je huid kan krijgen door te ventileren en goed zweet-afvoerend ondergoed te dragen?

Hou deze regeltjes in je hoofd als je van plan bent te gaan zweten. Helemaal niet zweten bestaat niet, evenals een 100% droge huid. Je lichaam produceert altijd zweet en je kunt je huid droger houden door thermisch ondergoed te dragen en te ventileren.

  • Daniel van Thermowear

    Geplaatst op donderdag 28 november 2019 16:47

    Hallo Marleen,

    Je kan hiervoor eens een kijkje nemen bij de kleding van Odlo of Craft. Zij maken nauwsluitend ondergoed speciaal bedoeld om alleen zweet af te voeren en je huid droger te houden. Er bestaat geen kleding dat zweten voorkomt, maar je huid langer droog houden kunnen ze wel.
    Je kan de kleding van Craft hier vinden: https://www.thermokleding.nl/merken/craft/craft-cool/
    En Odlo staat hier op de site: https://www.thermokleding.nl/merken/odlo/odlo-x-light-performance/
    Kijk er even naar en laat mij maar even weten of ik je hiermee verder kan helpen.
    Groet,
    Daniel van Thermowear

Toon meer

Onze laatste nieuwtjes en onmisbare tips

Recente artikelen

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »