Klantenservice
0
Sluiten
Thermowear - Maandag 21 Maart 2016

Werkt thermokleding als het nat is?

Werkt thermokleding als het nat is? Die vraag krijgen we bij Thermowear vaak genoeg en dus tijd voor een uitleg over thermokleding en of de thermo onderkleding wel werkt als het nat is.

Er zijn verschillende typen thermokleding en grofweg kun je deze verdelen in synthetisch thermo ondergoed en thermo ondergoed van merino wol. Los van het feit dat iedereen zo zijn eigen voorkeur heeft als het op thermo ondergoed aan komt zit er wel degelijk een verschil tussen thermo ondergoed van polyester of merino wol ondergoed.

Voorbeelden van synthetisch thermo ondergoed zijn merken als Odlo, Craft, Asics en Nike. Liefhebbers van merino wol ondergoed kennen ongetwijfeld de wereldberoemde merken Icebreaker merino, Bergans of Norway of Kari Traa.

Natte synthetische thermokleding droogt super snel.

Het mooie van synthetische thermokleding van Odlo of Craft is dat de materialen die gebruikt worden speciaal zijn uitgekozen om er voor te zorgen dat ze geen, of zo min mogelijk, zweet (vocht) vasthouden. Je zou haast kunnen zeggen dat thermokleding van polyester of polypropyleen haast allergisch is voor vocht en het dus niet vast kan houden. Als je gaat zweten en sporten zal je merken dat dat het zweet van het lichaam de thermokleding nat maakt. Maar omdat de stof zo is ontworpen dat het geen zweet vast wil houden, zal het proberen het zweet zo snel mogelijk naar buiten toe af te voeren waar het kan verdampen.

Het nadeel van synthetische thermokleding die nat is, is dat het minder goed isoleert, je lichaam probeert droog (of droger) te houden, maar niet in staat is om ook je lichaam goed te isoleren. Thermokleding die nat is en gemaakt is van polyester of polypropyleen, coolmax, spandex, elastaan, etc. isoleert slecht en werkt dus minder goed als het nat is.

 • Synthetische thermokleding droogt snel, maar isoleert wat minder als het nat is.
 • Nat ondergoed van merino wol ondergoed droogt minder snel, maar werkt dan nog wel.

Gelukkig heeft moeder natuur het merino schaap ontworpen en het schaap heeft een vacht van wol. Merino wol is een natuurlijk product en in staat om vocht te weren en af te voeren én is in staat om dit te doen zonder dat het de isolerende eigenschappen van wol aantast.

Dat klinkt als iets heel technisch, maar dat valt gelukkig mee. Merino wol is van nature in staat om uitstekend te ademen en kan (door de samenstelling van de merino wol vezel) het lichaam ook isoleren als het nat is. Merino wol ondergoed is het enige thermo ondergoed dat dit op de juiste manier weet te volbrengen.

Is er dan geen nadeel aan merino wol ondergoed? Jawel, want door de dichtheid van de merino wol vezel is deze wat dikker, stugger en minder technisch dan een industriele vezel en hierdoor droogt het iets minder snel dan polyester of polypropyleen. Thermowear is van mening dat dit minieme nadeel te verwaarlozen is en adviseert om altijd kleding van merino wol te prefereren boven een technische basislaag. Een natuurlijk product draagt nou eenmaal fijner omdat het beter samenwerkt met je lichaam.

Op de vraag "Werkt thermokleding als het nat is" kan Thermowear volmondig antwoorden met JA. Synthetisch thermo ondergoed van Odlo, Craft of Asics droogt snel, maar isoleert net even wat minder als het nat is. Het werkt wel, maar thermo ondergoed van merino wol werkt beter.

Nat thermo ondergoed dat goed werkt?

Thermowear adviseert om, ook als je gaat sporten, ondergoed van merino wol te dragen omdat thermo ondergoed van merino wol ook isoleert als het nat is. Daar kun je veel profijt van hebben zeker bij langdurig sporten achter elkaar.

Heb je vragen over of thermokleding werkt als het nat is, stuur ons dan een berichtje en we helpen je direct verder.

 • Daniel van den Hoek

  Geplaatst op dinsdag 21 maart 2017 20:25

  Beste Leendert,

  Merinowol ondergoed kun je hier prima voor gebruiken, maar ook bijvoorbeeld de Odlo Evolution Warm thermokleding is hier voor geschikt. Wel is het zo dat als je nat bent het heel erg lastig is om je lichaam warm te houden. Je kan het dikste thermo ondergoed aantrekken, maar dan nog word je uiteindelijk koud. Je lichaam verbruikt bij zo'n evenement nou eenmaal mega-veel energie om aan de gang te blijven en het warm houden is dan één van de eerste functies die niet meer prettig werken, helaas...

  Merinowol isoleert ook als het nat is. Het kan tot wel 30% van het eigen gewicht aan vocht opnemen zonder dat het de isolerende waarde verliest. Maar, merinowol is als het nat is wel wat zwaarder dan polyester. Daarnaast is het vrij kwetsbaar. Ik zou je dan ook adviseren om iets te nemen van polyester/polypropyleen omdat dat sterker is.

  Je kan hier de merinowol kleding vinden: https://www.thermokleding.nl/merino-wol/
  En hier vind je de Odlo kleding die ik zojuist beschreef: https://www.thermokleding.nl/merken/odlo/odlo-evolution-warm/

  Welke kleding / merk gebruik je nu tijdens de wedstrijd en trainingen?

  Met vriendelijke groet,
  Daniel van den Hoek
  Thermowear

Toon meer

Onze laatste nieuwtjes en onmisbare tips

Recente artikelen

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »