21 March 2016
Werkt thermokleding als het nat is?

Werkt thermokleding als het nat is? Die vraag krijgen we bij Thermowear vaak genoeg en dus tijd voor een uitleg over thermokleding en of de thermo onderkleding wel werkt als het nat is.

Er zijn verschillende typen thermokleding en grofweg kun je deze verdelen in synthetisch thermo ondergoed en thermo ondergoed van merino wol. Los van het feit dat iedereen zo zijn eigen voorkeur heeft als het op thermo ondergoed aan komt zit er wel degelijk een verschil tussen thermo ondergoed van polyester of merino wol ondergoed.

Voorbeelden van synthetisch thermo ondergoed zijn merken als Odlo, Craft, Asics en Nike. Liefhebbers van merino wol ondergoed kennen ongetwijfeld de wereldberoemde merken Icebreaker merino, Bergans of Norway of Kari Traa.

Natte synthetische thermokleding droogt super snel.

Het mooie van synthetische thermokleding van Odlo of Craft is dat de materialen die gebruikt worden speciaal zijn uitgekozen om er voor te zorgen dat ze geen, of zo min mogelijk, zweet (vocht) vasthouden. Je zou haast kunnen zeggen dat thermokleding van polyester of polypropyleen haast allergisch is voor vocht en het dus niet vast kan houden. Als je gaat zweten en sporten zal je merken dat dat het zweet van het lichaam de thermokleding nat maakt. Maar omdat de stof zo is ontworpen dat het geen zweet vast wil houden, zal het proberen het zweet zo snel mogelijk naar buiten toe af te voeren waar het kan verdampen.

Het nadeel van synthetische thermokleding die nat is, is dat het minder goed isoleert, je lichaam probeert droog (of droger) te houden, maar niet in staat is om ook je lichaam goed te isoleren. Thermokleding die nat is en gemaakt is van polyester of polypropyleen, coolmax, spandex, elastaan, etc. isoleert slecht en werkt dus minder goed als het nat is.

  • Synthetische thermokleding droogt snel, maar isoleert wat minder als het nat is.
  • Nat ondergoed van merino wol ondergoed droogt minder snel, maar werkt dan nog wel.

Gelukkig heeft moeder natuur het merino schaap ontworpen en het schaap heeft een vacht van wol. Merino wol is een natuurlijk product en in staat om vocht te weren en af te voeren én is in staat om dit te doen zonder dat het de isolerende eigenschappen van wol aantast.

Dat klinkt als iets heel technisch, maar dat valt gelukkig mee. Merino wol is van nature in staat om uitstekend te ademen en kan (door de samenstelling van de merino wol vezel) het lichaam ook isoleren als het nat is. Merino wol ondergoed is het enige thermo ondergoed dat dit op de juiste manier weet te volbrengen.

Is er dan geen nadeel aan merino wol ondergoed? Jawel, want door de dichtheid van de merino wol vezel is deze wat dikker, stugger en minder technisch dan een industriele vezel en hierdoor droogt het iets minder snel dan polyester of polypropyleen. Thermowear is van mening dat dit minieme nadeel te verwaarlozen is en adviseert om altijd kleding van merino wol te prefereren boven een technische basislaag. Een natuurlijk product draagt nou eenmaal fijner omdat het beter samenwerkt met je lichaam.

Op de vraag "Werkt thermokleding als het nat is" kan Thermowear volmondig antwoorden met JA. Synthetisch thermo ondergoed van Odlo, Craft of Asics droogt snel, maar isoleert net even wat minder als het nat is. Het werkt wel, maar thermo ondergoed van merino wol werkt beter.

Nat thermo ondergoed dat goed werkt?

Thermowear adviseert om, ook als je gaat sporten, ondergoed van merino wol te dragen omdat thermo ondergoed van merino wol ook isoleert als het nat is. Daar kun je veel profijt van hebben zeker bij langdurig sporten achter elkaar.

Heb je vragen over of thermokleding werkt als het nat is, stuur ons dan een berichtje en we helpen je direct verder.

Laat een reactie achter