Welke Basislaag? Ik help je met het maken van een keuze.

Door:Thermowear
Welke Basislaag? Ik help je met het maken van een keuze.
Weet jij welke basislaag je tijdens het bewegen nodig hebt? Ik help je met het maken van een keus voor een goede thermokleding basislaag.

Welke basislaag moet je kiezen en welke basislaag heb je nodig? Ik help je met het maken van een keuze.

Er zijn zo veel soorten technische kleding, dat het soms lastig is om te kiezen welk ondergoed als basislaag nou het beste is.

Dat hangt vooral af van een aantal factoren:

  • Wat ga je doen?
  • Welke temperatuur heeft de omgeving waarin je gaat bewegen?
  • Wat heb je nog meer aan?
  • Heb je nog spullen bij je die mee moeten zoals een rugzak?

En zo kunnen we natuurlijk nog wel even door gaan met het lijstje. Alles verandert ook nog eens wanneer iemand het snel warm of juist snel koud heeft, dus de keuze is altijd vrij persoonlijk. Een 100% kloppend advies is dan ook haast niet mogelijk. Je zal dus zelf een beetje mee moeten denken en moeten schuiven met de verschillende criteria.

Wat ga je doen?

Wanneer je gaan wandelen heb je vaak een andere baselayer nodig dan wanneer je met de fiets op pad gaat (bijvoorbeeld merino thermokleding), of wanneer je de sneeuw gaat opzoeken. Bedenk dat je meer isolatie nodig hebt op het moment dat je minder gaat bewegen en dat je meer afvoer van zweet nodig hebt als je juist wel veel gaat bewegen. Hierop kun je de dikte van je kleding aanpassen. Niet alleen je basislaag ondergoed, maar ook de tweede en derde laag.

Bijvoorbeeld: voor het wandelen is een merinowol shirt (of wol ondergoed) heel erg geschikt met een dikte van ongeveer 200 gram. Maar wanneer je op wintersport gaat, dan heb je meer aan een strakker shirt die wat dikker is. Het is er kouder en je beweegt meer. Een strakker shirt voert overwegend meer en sneller zweet af dan een los-zittend shirt.

Welke temperatuur heeft de omgeving waarin je gaat bewegen?

Heel erg belangrijk om mee te nemen in je besluit is de overweging van de temperatuur waarin je gaat bewegen (of stilstaan). Je kan zelfs in de zomer een dik thermoshirt nodig hebben en soms is in de winter het dunste shirt ook voldoende.

Alles hangt samen met wat je gaat doen (hoeveel beweeg ik) en hoe warm of koud is het.

Stel het is buiten -5 graden; een wandelaar heeft dan behoefte aan een dikke en warme basislaag (ondergoed). Bijvoorbeeld een Devold Expedition, een Odlo X-Warm of een Icebreaker 260 serie. Maar iemand die met de atb door het bos wil rijden, heeft aan een normaal thermoshirtje meer dan genoeg. Bijvoorbeeld een Craft Be Active, een Odlo Evolution Light of een AGU shirt. Belangrijk is dus de dikte van de stof aan te passen op de temperatuurzone waarin je gaat sporten of bewegen.

Los van deze twee belangrijkste factoren (temperatuur en beweging) spelen er natuurlijk nog meer zaken mee.

Ben je op pad met een rugzak, of ben je aan het rondreizen met de trein? Of misschien ben je van alle gemakken voorzien en ben je met de auto op pad? Of wandelend? Voor elke soort van voortbeweging is in principe een goede basislaag te vinden.

Niet iedereen heeft er genoeg geld voor om het complete drie-lagen systeem aan te schaffen, dus hou ook rekening met wat je al hebt aan kleding. Geld uitgeven kan altijd nog en bespaar waar het kan, maar bezuinig op je basislaag niet te veel. Doorgaans is erg goede onderkleding wel iets prijziger, maar na een paar seizoenen heb je dat er echt wel uit.

En nu je toch bezig bent met het kiezen van het juiste sport ondergoed, kijk ook meteen even naar de kleurtjes die er te koop zijn. Het meeste is vrij basis zwart en wit, maar soms zitten er leuke stiksels tussen of felle kleurtjes. Als je dan je fleece uit doet, dan lijkt het in ieder geval niet of je direct in je ondergoed zit. :)

Mocht je meer advies willen, laat het dan even weten in de reacties hieronder, of stuur mij een mail.

Reacties
Daniel van den Hoek
Daniel van den Hoek 03 Dec 2016 - 13:17

Hi Rachel,

Chek deze serie, precies wat je zoekt:
https://www.thermokleding.nl/search/woolpower+400/

Als je nog vragen hebt, hoor ik het graag!

Met vriendelijke groet, Daniel van den Hoek

Rachel
Rachel 01 Dec 2016 - 18:54

Hallo, ik ga in januarie 2017 naar de noordkaap waar het kan oplopen tot -40 graden. Ik beweeg weinig alleen interviewen. Wat zou voor mij het beste zijn. Groet rachel

Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »