Klantenservice
0
Sluiten
Thermowear - Donderdag 26 December 2019

Warme thermokleding is niet altijd beter

Nou, het ligt er maar net aan wat je gaat doen in de kou. Het is niet altijd beter om heel warm ondergoed te dragen want soms is die lekkere warme basislaag gewoon net even te veel van het goede.

Wanneer is je thermokleding te warm?

Als je bijvoorbeeld een dik thermoshirt draagt en je gaat meedoen aan een trailrun of je gaat in de vrieskou hardlopen, sporten en meer van die dingen, dan kun je beter dunnere thermokleding dragen zodat je lichaam het te veel aan warmte gemakkelijk kwijt kan.

Hoe werkt dat?

Als je beweegt in de kou ontstaat er door de versnelde bloedsomloop warmte. Je lichaam is in de winter sowieso bezig met warm blijven en als je dan ook nog flink gaat sporten buiten dan krijg je het nog warmer. Daar bovenop ga je ook nog eens flink zweten dus je lichaam is een beetje in de war. Je hebt dik ondergoed aan om je lichaam te helpen met warm blijven en om het zweet af te voeren, maar als de thermokleding die je draagt te dik is, dan kan je lichaam de warmte niet kwijt en gaat je lichaam ineens zijn best doen om te koelen. En dat doet het lichaam weer door meer te zweten.

Dus met een dik thermoshirt aan buiten sporten zorgt ervoor dat je nog meer gaat zweten dan je al van plan was!

Je kan dit oplossen door dunner thermo ondergoed te dragen. Dit thermoondergoed is nog steeds in staat om zweet razendsnel af te voeren, maar isoleert iets minder. En zo veel isolatie heb je niet nodig, want je lichaam staat al flink op temperatuur te draaien als jij met je burpees en jumps bezig bent.

Te warm ondergoed op de fiets kost je vreselijk veel energie

Het op temperatuur blijven in de kou kost je lichaam vreselijk veel energie. Met een te dik thermoshirt aan heeft je lichaam nog veel meer energie nodig om de temperatuur goed te houden. En die energie kun je veel beter gebruiken om je spieren aan het werk te zetten.

Je merkt dit bijvoorbeeld snel als je op de mountainbike of ATB zit en opstapt en denkt: zo, dat is fris, ik doe nog maar even een dikker shirtje aan. Fout! Al na een half uur stevig doortrappen zul je merken dat je jezelf opblaast, zoals ze dat noemen. Met een rode plofkop en zeiknatte rug hobbel je over de ATB-paden door het bos, het stoom komt uit je oren en je zweet zo snel dat je haast een bidon kan vullen. Typisch een geval van te veel kleding aanhebben.

Draag in dit geval een strakke baselayer, niet al te dik, met lange mouwen (je armen koelen op de fiets altijd meer af dan de rest van je lichaam) en zorg dat je tijdens je stops direct goed ventileert. Laat meteen de ergste hitte ontsnappen door alles even open te zetten en rits het dan direct weer dicht. Door goed te ventileren ontsnapt de warme, vochtige lucht en heb je minder last van een zweterig lichaam en dus minder last van koude spieren.

Ook als je hardloopt kun je jezelf te warm kleden

Hardlopers (en serieus snelle / stevige wandelaars) herkennen dit probleem ook wel. Je denkt het is koud, hup dik thermoshirt aan, en gaan. Maar ook zij komen er na een stijf half uur lekker rennen achter dat het toch wel wat te warm is zo onder de jas. Jeetje, je merkt dat je spieren verslappen, het wordt zwaarder en je denkt dat je een baal-dag hebt want je training gaat niet zoals je wilde. Hier is dan ook vaak sprake van een te dikke onderlaag die gewoon te veel warmte vasthoudt.

Dun thermo ondergoed voor het sporten in de buitenlucht

Om je een voorzetje te geven kun je op deze pagina thermo ondergoed vinden dat je kan dragen als je intensief gaat sporten. Je kan een keus maken uit Craft ondergoed of Odlo ondergoed. Beide merken maken thermokleding voor sporten in de buitenlucht die rekening houden met een hoge mate van zweet afvoer en een goede isolatie. Als bijkomend voordeel zijn deze materialen ook nog eens snel droog, dus van koude rillingen en stijve spieren zul je geen last hebben.

Het is dus niet altijd beter om dikke thermokleding te dragen als je buiten gaat sporten in de kou. Zorg als je buiten in de winter gaat bewegen dat je je thermo ondergoed hierop aanpast. Hoe intensiever je beweegt, des te dunner je ondergoed. Hoe minder je beweegt, des te dikker je ondergoed.

Wil je meer weten over welke thermokleding het beste bij je past als je gaat sporten in de buitenlucht, neem dan even contact met ons op, we helpen je graag verder aan de juiste thermokleding.

Onze laatste nieuwtjes en onmisbare tips

Recente artikelen

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »