Klantenservice
0
Sluiten
Team Thermowear - Donderdag 11 Maart 2021

Wandelshirt van merino wol

Blog: De beste wandelkleding

Merino thermo ondergoed om in te wandelen

Of je een uurtje gaat wandelen in de stad of enkele dagen gaat hiken in de alpen, goede kleding vergroot je plezier, comfort en uithouding. Als ik ga wandelen draag ik altijd het liefst een shirt dat bij de activiteit en de buitentemperatuur past. Ik draag zeker geen katoen, want dat houdt veel teveel zweet vast, maar loop liever ook niet in iets van nylon of polyester (goed op vlak van vochtafvoer maar minder goed op vlak van het regelen van de lichaamstemperatuur.

Mijn favoriet is absoluut iets dat gemaakt is van merino wol. Een merino shirt is superzacht en zit écht zo veel fijner dan alle andere shirts die er te koop zijn. Een aantal zaken belicht ik hieronder even uit.

Merinowol reguleert je lichaamstemperatuur en voert het zweet af.

Merinowol kan, van nature en oorsprong, je lichaamstemperatuur heel goed op peil houden. Veel mensen denken verkeerd dat je merino thermokleding enkel draagt in de winter. Merinowol kan je het hele jaar door dragen. Merino onderkleding werkt ook perfect bij warme temperaturen. Op vlak van afvoer en verdampen van je zweet hoort merinowol tot de beste van de klas.

Thermokleding van merinoswol gaat niet stinken

Soms heb je van die dagen dat je echt serieus lang op pad bent. Bijvoorbeeld tijdens één of meerdere etappes van Het Pieterpad. En ja, die onderbreek je niet even halverwege, dus de kans is best aanwezig dat je de hele dag in hetzelfde wandelshirt loopt. En als je jezelf wel eens flink zwetend bent tegen gekomen tijdens een lange tocht, dan weet je dat je aan het einde van de dag niet altijd even fris meer ruikt.

De oplossing is een T-shirt van merinowol te dragen, want deze wol houdt geen geuren vast en heeft bovendien een van nature antibacteriële werking. De bacteriën kunnen er niet in groeien en juist die beestjes zorgen er voor dat je lekker gaat stinken. Maar niet als je merino draagt. Echt een uitkomst!

Een wandelshirt moet lekker zitten, ook na een dag stevig wandelen

De hele dag op pad, je loopt je favoriete route. Op je rug hangt een rugzak en je stevige wandelschoenen doen hun best om je tempo bij te houden. Nu heb ik wel eens een shirt gedragen dat echt strak zat en goed was in het wegwerken van zweet, maar naar gelang het einde van de dag in zicht kwam begon ik mijzelf steeds meer te voelen als een bifi-worstje.

Bah. Ik zorg er daarom altijd voor dat de wandelkleding die ik draag niet super strak om mijn lichaam zit, maar gewoon sluitend valt. Het draagt haast als een casual shirt, maar dan wel functioneel. Merino wol doet precies dit. Het valt lekker op je huid en heeft een plezierige pasvorm, ook aan het einde van de dag.

Maar merino wol kriebelt toch en gaat toch jeuken?

Gelukkig niet, want dan zou ik het geen drie tellen vol houden. Merino wol voelt zachter aan als katoen en kriebelt niet. Het is mij nog niet opgevallen in elk geval en ik heb er tijdens het wandelen nooit last van gehad. Ook niet als het nat is van het zweet of de regen bijvoorbeeld. Dan plakt het natuurlijk wel een beetje op je huid, maar dan nog heb ik er geen last van een kriebelend T-shirt.

En met welke wandelshirts heb ik gewandeld?

De lijst met shirts is te lang om op te noemen, maar mijn top vier vind je hieronder. Met elk van deze vier merken kan ik 100% uit de voeten, of het nou zomer of winter is.

Merinoo thermokleding

Deze thermokleding is voor 100% gemaakt van zuivere merinowol en dat voel je. Dit thermo ondergoed reguleert je lichaamstemperatuur als geen ander. De ergonomische pasvorm zorgt voor veel bewegingsvrijheid. De meest veelzijdige Merinoo serie is de Merinoo 200. Deze reeks kan je heel het jaar door dragen. Als het warmer is als enkele laag, bij kouder of nat weer in combo met een midlayer en of hardshell. 

Icebreaker Merino thermo ondergoed

Het bekendste kledingmerk natuurlijk, want wie heeft er niet van gehoord? Van Icebreaker vind ik vooral de T-shirts met korte mouwen erg fijn. Zeker de 150 serie is super. Lekker dun, maar ook als enkele laag uitstekend te dragen.

Devold of Norway baselayers

 Minder bekend in Nederland, maar dat is nergens voor nodig. Het Noorse kledingmerk maakt echt geweldige kleding van 100% merino. De wandelshirts uit de breeze serie zijn mijn favoriet. 

Woolpower thermisch ondergoed

Dit Zweedse merk maakt al jarenlang merino thermokleding. Woolpower blinkt uit in materiaalsterkte en levensduur. De woolpower Lite serie is gemaakt van 80% merino de toevoeging van synthetische materialen zorgt voor extra stevigheid (oa het Zweedse leger draagt Woolpower). Moet je dit shirt toch wassen? Dat kan op 60°C

Wat je keuze ook is: trek erop uit en geniet!

TIP: GA JE WANDELEN? VERGEET ZEKER JE WANDELSOKKEN NIET EN VOORKOM BLAREN! OOK VOOR DE SOKKEN ADVISEREN WE ENKEL HET BESTE, MERINO THERMOSOKKEN. ONS ADVIES:

- KORTE WANDELINGEN ALS HET WARM IS: WOOLPOWER SKILLED LINER

- LANGE WANDELINGEN BIJ WARM WEER OF WANDELINGEN IN DE KOU: WOOLPOWER SKILLED 400

  • Daniel

    Geplaatst op zondag 13 mei 2018 13:05

    Hallo Yin, Dat staat nog niet op het programma. Groet, Daniel

Toon meer

Onze laatste nieuwtjes en onmisbare tips

Recente artikelen

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »