Sporten met warm weer, waar let je op?

Door:Thermowear
Sporten met warm weer, waar let je op?
Ga jij ook vaak sporten in de zomer en vraag je je af waar je eigenlijk op moet letten? Is het wel verstandig om te sporten als het zo warm is en wat moet je met al dat zweet doen?

Als je gaat sporten in de zomer en het is buiten erg warm, dan is het zaak dat je hierop je sportkleding goed aanpast. Ga dus niet sporten in een vreselijk dik thermoshirt, maar ga ook niet helemaal zonder shirt sporten. Waarom niet?

Als je sport word je warm en ga je zweten.

Wanneer je gaat sporten ga je zweten. Sterker nog, je zweet de hele dag door, ook als je niet sport, maar tijdens het sporten word je lichaam sneller warm en produceer je meer zweet dan gewoonlijk overdag het geval is.

Je lichaam produceert het zweet om zichzelf te kunnen koelen. Door een dun laagje water op de huid achter te laten is je lichaam in staat om snel warmte af te voeren. Het transpiratievocht zit aan de oppervlakte van je huid en hier kan het verdampen (samen met het te veel aan lichaamswarmte). Zonder zweet kan je lichaam zichzelf niet koelen en dat bestaat de kans op oververhitting. En dat is erg gevaarlijk!

Als je sportkleding draagt dat 100% zweet afvoert en je gaat sporten, dan val je binnen 30 minuten haast dood neer. Je lichaam kan de warmte niet kwijt en dus zichzelf niet verkoelen. Het gevolg is levensgevaarlijke oververhitting van je lichaam.

Goed sportondergoed laat altijd wat zweet achter.

Goed sportondergoed zorgt er altijd voor dat je huid niet helemaal droog wordt, maar dat er altijd een dun laagje zweet achter blijft. Het te veel aan zweet (je lichaam blijft zweet produceren) kan worden afgevoerd naar buiten toe, waar het verdampt.

Sportondergoed dat goed aansluit op je lichaam en niet te dik is werkt in deze gevallen het beste. Je kan bijvoorbeeld Odlo Cubic proberen, of Helly Hansen Dry, of Craft Stay Cool sportondergoed.

Als je dus in de zomer gaat sporten of gaat bewegen als het erg warm is, is het belangrijk dat je sportondergoed draagt dat zweet afvoert, maar je lichaam niet 100% droog maakt. Ventileer voldoende tijdens het sporten en last-but-not-least, zorg dat je voor, tijdens en na het sporten voldoende water drinkt.

Sporten in de zomer is echt niet gevaarlijk, als je maar goed oplet bij wat je doet. Luister naar je lichaam en helpt het een handje door het dragen van goed sportondergoed.

Reacties
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »