Klantenservice
0
Sluiten
Thermowear - Donderdag 5 November 2015

Merino wol thermo ondergoed voor het fietsen

Zoek je een merinowol thermoshirt voor het fietsen? Welk merino wol thermo ondergoed is geschikt oom te dragen tijdens het fietsen?

Onlangs kregen we bij Thermowear een vraag van iemand die een merino wol thermoshirt voor het fietsen zocht. Daar zijn we even ingedoken en onze bevindingen staan hieronder.

Wat ons betreft is de Devold Energy een uitstekende keus om te dragen tijdens het fietsen. Als je een thermoshirt van merino wol wilt gebruiken op de fiets dan kun je dit ondergoed nemen. Deze is speciaal bedoeld voor actief sporten in de kou.

Omdat merino wol een bijzonder materiaal is en niet zo veelzijdig in het gebruik als een volledig synthetisch thermoshirt, hebben we de vragen van onze klant even op een rijtje gezet.

"Het fietsshirt moet voldoen aan: mouwen die het liefst doorlopen voorbij het polsgewricht en met duimstuk."

In de dunne variant is dat helaas niet beschikbaar, alleen de extra warme varianten van merino wol thermokleding van Devold hebben duimlussen. Hierin fietsen in Nederland of België is onmogelijk, u zou uzelf binnen 100 meter opblazen van de hitte.

"Ik heb behoefte aan een goed sluitende pasvorm, dus niet te strak of te wijd. Het moet zitten als een tweede huid."

Als u de maat goed opneemt moet dit lukken. Op de website van Thermowear hebben we per merk een uitgebreide maattabel staan voor het thermo ondergoed. De pasvorm wordt afgestemd op de borstomvang en op de heupomtrek. De kleding kan dan soms wat kort zijn (als u lang en dun bent), maar dan sluit het wel aan op de huid. Met een grotere maat fietst u met een hobbelzak rond.

"Het ondergoed moet zacht aanvoelen en mag niet jeuken."

Merino wol kriebelt niet en gaat niet stinken. Echter, als merino wol te dik is en u gaat maximaal zweten en dan weer stilstaan, dan zou het kunnen gaan broeien. Dat broeien kan soms wat jeuken. Draag daarom bij het sporten nooit een te dikke laag ondergoed. Liever dunner en werk dan met een windstoppertje of jackje om de koude wind buiten te houden.

"Ik wil dat het thermisch ondergoed snel zweet afvoert, niet koud aanvoelt en goed warmte vasthoudt."

Merino wol houdt warmte vast als het koud is en laat warmte los als het warm is. Merino wol ademt goed, maar echter niet zo goed als 100% synthetisch materiaal (zoals dat van Craft bijvoorbeeld). Merino wol kan tot 40 % van het eigen gewicht aan vocht vasthouden en nog steeds goed isoleren. Merino wol geeft vooral bij stop en go activiteiten het meeste comfort.

"Het thermo ondergoed mag geen naden hebben."

Alleen het merk FALKE maakt een nagenoeg naadloos thermoshirt, maar deze is alleen voor de wintersport geschikt. De mouwen van alle thermokleding zullen altijd naden bevatten bij de uiteinden en aanzet op de schouders.

Devold Energy merino wol thermoshirt voor het sporten op de fiets.Het merino wol thermo ondergoed voor het fietsen, de Devold Energy die ik eerder noemde, is voorzien van mesh materiaal zodat de extra hitte goed afgevoerd kan worden. Ik loop met dit shirt hard met alleen een vestje er over en ben erg verbaasd over de manier waarop het mijn lichaam tijdens het hardlopen op temperatuur weet te houden. Op de fiets zal het een iets ander verhaal zijn, omdat rijwind het lichaam sterk af kan koelen. Echter, met een winddichte laag er overheen zou het perfect kunnen werken.

Wat de maat betreft, bent u lang en dun (wat veel fietsers zijn) dan ontkomt u er niet aan om een shirt en broek te nemen dat net iets te kort is, als u per se merino wol wenst te gebruiken. In andere gevallen zou ik u een Craft Extreme shirt aanbevelen. Deze is verlengd aan de achterzijde en geschikt voor lange/dunne mensen.

Fietsen met een thermobroek zou ik afraden. Ik zou als ik u was investeren in een winter-fietsbroek zodat de benen niet gehinderd worden door allemaal kledinglagen. Een goede winter fietsbroek hoeft niet duur te zijn en als u vaak fietst zult u daar veel plezier van beleven.

Ook een vraag aan Thermowear? Stuur ons uw vraag en wij beantwoorden hem zo volledig mogelijk!

Onze laatste nieuwtjes en onmisbare tips

Recente artikelen

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »