Klantenservice
0
Sluiten
Thermowear - Woensdag 24 September 2014

Merino wol, hoe hou je het fris?

Merinowol, hoe hou je het fris? Thermowear geeft je tips!
Dat onderkleding van merinowol heerlijk is om te dragen in zowel zomer als winter hoeft geen geheim meer te zijn! De temperatuurregulerende eigenschappen houden je goed op temperatuur bij elke activiteit, en door de lange merinovezels kriebelt de wol niet. Omdat het zulke prettige kledingstukken zijn wil je ze natuurlijk zo lang mogelijk goed houden. Daarom hebben wij een paar handigheidjes met betrekking tot het onderhouden en wassen van je merinowollen kleding op een rijtje gezet.

Van nature zelfreinigend

Een fijne eigenschap van merinowol is dat het niet gaat stinken bij intensief gebruik, ook niet na een paar dagen dragen. Deze wol is namelijk van nature zelfreinigend! Dit komt doordat de wolvezels lanoline bevatten. Als deze vezels een beetje vochtig worden, wordt een deel van de lanoline omgezet in lanoline zeep, wat een natuurlijk antibacterium is. En aangezien bacteriën een grote rol spelen bij een zweetgeur, blijf je fris ruiken.

Naast deze antibacteriële werking is er nog een handig evolutionair snufje verwerkt in wol: De merinovezels zijn op molecuulniveau negatief geladen. En veel van de bacteriën die voor nare luchtjes zorgen doen het over het algemeen juist erg goed op positief geladen oppervlaktes (bijvoorbeeld synthetische stoffen). Bacteriën hebben dus veel meer moeite om te hechten op merinowol. Kortom, het is niet nodig om tijdens een wandeltocht voor elke dag een schoon shirt mee te nemen, want even uithangen is vaak voldoende. Scheelt ook weer in de bepakking!

Zo nu en dan wassen

En alhoewel merinowol dus van nature geen lichaamsgeurtjes vasthoud, snappen we ook wel dat je je kledingstuk zo nu en dan wil wassen. Toch is het belangrijk om dit niet te vaak te doen: hoe vaker je de merinowol wast, des te minder lanoline blijft er in de vezels achter. Eigenlijk kan je als vuistregel aanhouden dat je de kleding pas hoeft te wassen als uithangen écht niet meer helpt, of als je vlekken gaat zien op je kleding.

Om de merinowol zo lang mogelijk zijn goede eigenschappen te laten behouden, kan je het kledingstuk het beste met de hand wassen en speciaal wolwasmiddel gebruiken. Zo minimaliseer je bovendien de kans op krimpen. Sommige merinowollen kledingstukken kun je op gewone programma's in de wasmachine wassen, maar dit staat dan vermeld op het etiketje. Als je het zekere voor het onzekere wil nemen, kan je het wolwasprogramma van je wasmachine gebruiken. Na het wassen is het belangrijk dat je het kledingstuk aan de waslijn of op een tafel in vorm laat opdrogen.

Liggend opbergen

Als je de thermokleding voor langere tijd gaat opbergen, is het altijd goed om het van tevoren even op te laten frissen buiten. Als je het net hebt gewassen, zorg dan dat de kleding helemaal droog is. Voor merinowollen kledingstukken is het verstandig om ze liggend te bewaren. Het wil namelijk wel eens uithangen bij de schouders als het langere tijd op een hangertje hangt.

Bij bewaren voor langere tijd moet je wel rekening houden met het feit dat er kleine motjes zijn die zich graag tegoed doen aan jouw fijne thermokleding. De meest effectieve manier om je kleding te beschermen is door ze in een afgesloten doos te bewaren. In deze doos kan je vervolgens een blokje cederhout (of lavendel) bewaren. Cederhout is een natuurlijk afstotend middel van motten en ruikt véél lekkerder dan mottenballen! Zorg wel dat dit niet in contact komt met je kleding.

Succes! Mocht je zelf nog aanvullende tips of trucs hebben over hoe jij je merinowol het beste schoon houdt, laat het ons dan vooral weten in de comments hieronder.

  • Daniel van den Hoek

    Geplaatst op donderdag 30 juni 2016 20:46


    ​De merino wollen kleding heeft geen gebruiksaanwijzing, anders dan de internationale tekens die in het label staan. Hierin staan zowel Engelse termen, als Nederlandse en bijvoorbeeld Duitse aanwijzingen. Iedereen die een wasmachine kan bedienen, zou hier prima mee uit de voeten moeten kunnen.

Toon meer

Onze laatste nieuwtjes en onmisbare tips

Recente artikelen

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »