Klantenservice
0
Sluiten
Thermowear - Donderdag 16 Oktober 2014

Koude handen, wat doe je er aan?

Tja, het is een probleem waar de een meer last van heeft dan de ander. En nu het weer oktober is en de temperaturen dalen, steken de koude vingers de kop weer op. Normaliter wordt warmte in je lichaam verspreid door het rond stromende bloed. In je lichaamskern, waar het vrijwel altijd rond de 37°C is, wordt het bloed opgewarmd. Deze warmte wordt afgegeven in koudere ledematen, zoals handen en voeten. Zolang het niet te koud is buiten, blijven deze lichaamsdelen aardig op temperatuur. Als de omgevingstemperatuur veel lager is, trekken de oppervlakkige bloedvaatjes in je handen samen. Hierdoor gaat er weinig warmte verloren aan de omgeving en blijven je handen toch warm.

Helaas kan het voorkomen dat de bloedvaatjes in je handen te hard gaan samenknijpen. In dat geval gaat dat ten koste van je doorbloeding: en juist dit tekort aan bloed zorgt ervoor dat je handen koud (en blauw) worden. Soms is de oorzaak van een slechte doorbloeding het gevolg van medicatie, zoals bètablokkers. Maar in andere gevallen kan het ook een door een ziekte of aandoening komen, zoals diabetes, of het fenomeen van Reynaud. Van dit laatste heeft 5 tot 20% van de mensen last. Door oncontroleerbare samentrekkingen van kleine slagadertjes in de handen wordt de bloedtoevoer naar de vingers beperkt, en kleuren ze wit, blauw en uiteindelijk rood. De vingers krijgen niet genoeg zuurstof, waardoor heel makkelijk wondjes en ontstekingen kunnen ontstaan.

Het is dus belangrijk om je vingers warm te houden, en speciaal daarvoor hebben we bij Thermowear een mooi assortiment handschoenen. Als je snel last hebt van bovenstaande problemen, zijn dikke, isolerende handschoenen (of wanten, want die zijn zelfs nog een tikje warmer) een must! Wel moet je erop letten dat de handschoen zelf niet knelt, omdat dit de bloedsomloop juist weer beperkt. Als de handschoen niet warm genoeg lijkt te zijn, kan je ervoor kiezen om een onder-handschoen te dragen. Deze sluiten nauw aan je handen, en zorgen voor een extra isolerende laag.

Ook is het belangrijk dat je een goede muts draagt. Ruim 30% van alle lichaamswarmte gaat immers verloren via het hoofd. Met een warme muts zorg je ervoor dat deze warmte niet ontsnapt, waardoor je lichaamstemperatuur minder snel daalt. Hierdoor neemt de kans op koude handen ook af.

Zorg dus dat je voorzien bent voordat de winter echt toeslaat. En mocht je nog niet willen beginnen aan de dikke winter-wanten, dan kan je onze onder-handschoenen ook heel goed dragen als enkele laag!

 • Daniel

  Geplaatst op vrijdag 15 september 2017 10:07

  Hallo Nancy,

  Je kan op onze website verschillende handschoenen vinden: https://www.thermokleding.nl/accessoires/handschoenen/ Het is dan even een kwestie van kijken welke dun en warm genoeg zijn om onder je werkhandschoenen te dragen. De handschoenen van merino wol lijken mij het meest interessant voor jouw beroep.

  Als ik je hiermee verder kan helpen hoor ik het graag.

  Met vriendelijke groet,
  Daniel van den Hoek / Thermowear

Toon meer

Onze laatste nieuwtjes en onmisbare tips

Recente artikelen

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »