Klantenservice
0
Sluiten
Thermowear - Woensdag 1 Oktober 2014

De kunst van het warm krijgen (en blijven)

Warm blijven met thermokleding, dat is de oplossing.

Op temperatuur blijven tijdens activiteiten in de koude buitenlucht kan een uitdaging zijn. Immers, je lichaam produceert hitte waar je vanaf wil, maar tegelijkertijd is het ook niet goed om te snel af te koelen. Gelukkig kan je je kleding dusdanig aanpassen dat het voor jou de temperatuur reguleert. Hoe? Door jezelf in laagjes te kleden. Klinkt simpel, en dat is het eigenlijk ook! Door het 3-lagensysteem aan te houden kan dit op de fiets het verschil maken tussen comfortabel warm, of koude billen.

Binnenlaag

Het 3-lagensysteem begint met de binnenlaag, die het dichtst op je huid zit. Deze laag komt onvermijdelijk in contact met zweet. Daarom is het erg belangrijk om een stof te dragen die dit zweet makkelijk kan afvoeren naar de verdere lagen. Katoen is hier een absolute no-go: het absorbeert zweet wel, maar voert het niet af. Het resultaat is dat je ondergoed erg koud en nat aanvoelt. Beter is het om zuivere wol te gebruiken. Merinowol is hier een absolute topper in. De langere vezels van deze wolsoort zorgen ervoor dat het niet kriebelt, maar dat je ook een isolerend klein luchtlaagje op je huid hebt staan. Het voert makkelijk het zweet af en geeft het door aan je volgende laag kleding, zodat je op temperatuur blijft. Bovendien is het vanwege zijn zachtheid een van de weinige wolsoorten die mensen met een extreem gevoelige huid of eczeem kunnen verdragen.

Een voorbeeld van een goede binnenlaag is het Bergans Fjellrapp ondergoed. Deze boxers zitten nauwsluitend en de 100% merinowol zorgt ervoor dat de stof toch goed ademt.

Middenlaag

De laag die over je binnenlaag heengaat is de middenlaag. Deze kleding zit over het algemeen ook wat losser, omdat de isolerende werking voortkomt uit de stilstaande lucht tussen deze en de andere lagen. Bovendien kan zweet zo makkelijker worden doorgegeven zonder klam aan te voelen. Afhankelijk van hoe de weersomstandigheden zijn, kan je meerdere middenlagen over elkaar heen dragen. In dat geval kan je beter meerdere dunne laagjes gebruiken dan één dikke.

Een prettige middenlaag kan bijvoorbeeld een kwalitatief goede fleecetrui zijn. Neem ook hier liever geen katoen.

Buitenlaag

De buitenlaag, ook wel de shell-layer genoemd, is bijzonder belangrijk in de koudere seizoenen. Hij moet je immers beschermen tegen de wind en regen. Het is de moeite waard om te investeren in een goede buitenlaag: je kan nog zulke comfortabele en kwalitatief goede binnen- en middenlagen dragen, als je buitenlaag het zweet niet afvoert profiteer je maar marginaal van dit systeem. Mocht je merken dat je het wel héél warm krijgt als je een buitenlaag aan hebt, kan je erover nadenken om in plaats van een buitenlaag meerdere dunnere middenlagen te dragen. Let er dan we op dat je buitenste kledingstuk enigszins wind- of waterdicht is.

Om niet te veel verschillende kledingstukken in je kast te hoeven hebben is het handig om een buitenlaag te kiezen die snel aangepast kan worden. Bijvoorbeeld met behulp van luchtgaten onder je oksels, of met enkelritsen zodat hij gemakkelijk over sokken gesloten kan worden.

Vergeet de handen en voeten niet

Je kan nog zulke warme laagjes creëren, als je koude vingers en tenen hebt is buiten zijn geen pretje. Het laagjes-principe kan je ook makkelijk toepassen op handschoenen. Draag bijvoorbeeld dunne handschoenen onder dikkere waterdichte handschoenen of wanten. Wat sokken betreft is het juist beter om niet teveel laagjes te creëren. Met meerdere paren (normale) sokken zitten je voeten dusdanig strak in je schoenen dat je bloedsomloop beperkt wordt. Het resultaat: koude voeten. Beter is het om een (groot) paar wollen sokken te kopen. De stilstaande lucht in je schoenen en om je voet heen isoleert namelijk ook geweldig goed. Als je liever geen wollen sokken draagt, kan je overwegen om ondersokken te dragen. De ondersok zit wat strakker en zorgt ook hier voor extra isolatie. Een goed voorbeeld hiervan is de Odlo Thermosok.

Wij kunnen je altijd adviseren bij je aankoop. Of je nu van plan bent om in de winter te gaan hardlopen, of veel op de fiets of scooter zit op weg naar je werk, voor elke situatie kunnen we een set samenstellen waarmee je lekker warm blijft. Als je dus vragen hebt, aarzel vooral niet om contact op te nemen!

Onze laatste nieuwtjes en onmisbare tips

Recente artikelen

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »