Klantenservice
0
Sluiten
Thermowear - Zaterdag 22 Mei 2021

Zweten overdag? Zo verlicht je de klachten

Zweten overdag, met deze oplossingen verlicht je jouw klachten

Zweten overdag doen we allemaal, ook als je niet aan het sporten bent. Niet iedereen zweet evenveel of even snel, daar zit nog best veel verschil in. Maar dat het soms lastig is, is een understatement. Want hoe vervelend is het nou als je overdag door de stad loopt en je hele rug is zeiknat van het zweet, of je oksels zweten als een dolle?

Kun je zweten voorkomen?

Even een kleine uitleg, want er gaan fabeltjes rond dat er kleding bestaat die zweten kan voorkomen. Dat is niet waar. Iedereen zweet. Of je nou, fietst, beweegt of een dag stil in een stoel zit. Je lichaam heeft het nodig om de temperatuur te regelen. Die moet altijd constant zijn en je lichaam is daar verdraaid goed in.

Er is altijd een flinterdun laagje transpiratievocht op je huid aanwezig dat er voor zorgt dat het te veel aan warmte geleidelijk afgevoerd kan worden aan het oppervlakte. Je lichaam gebruikt zweet onder andere om te koelen. Zou je helemaal niet zweten dan is de kans groot dat je het volgende uur niet eens haalt. Zo broodnodig is zweten overdag dus!

Hoe houd ik mijn huid droog?

De hele dag met een handdoek rondlopen is geen pretje en naakt is ook weer niet de bedoeling. Tenzij je een naturist bent, maar dan nog zijn er grenzen. :-) Het is verstandig om ondergoed te dragen dat zweet als het ware van je huid plukt en het direct naar buiten toe afvoert. Sommige stoffen zijn daar heel goed in en doen dat heel snel. Lycra, polypropyleen, polyester en Lifa zijn voorbeelden van materialen die daar goed in zijn.

Draag geen katoen als je last hebt van zweten overdag

Minder goed (of zeg maar gerust: heel slecht) is katoen. Katoen is een hele fijne stof om te dragen; het is lekker zacht, comfortabel en gaat behoorlijk lang mee. Het probleem met katoen is echter dat het transpiratievocht vasthoudt. Vergelijk het met een theedoek die nat is; het duurt uren voor die een beetje droog is. Dat is met ondergoed net zo. Katoenen ondergoed is geen goed idee als je veel zweet.

Craft zweetshirtPersoonlijk vind ik een zweethemd van Odlo, Löffler of Craft altijd erg fijn om onder mijn gewone kleding te dragen, zodat ik overdag minder last heb van zweet. Het vocht verdwijnt in het ondergoed en gaat van daaruit verder in de overige kleding, of het verdampt in de buitenlucht. Ik merk dat mijn huid droger aanvoelt en ook langer zo blijft als ik een zweethemd draag. Of T-shirt, dat kan ook natuurlijk, de stof is hetzelfde.

De pasvorm van het ondergoed is vaak strak op de huid. Dat is zo ontworpen omdat de kleding dan direct het zweet kan absorberen. Feitelijk absorbeert de kleding het niet, maar transporteert het transpiratievocht door naar de buitenkant van de stof toe.

Over het ondergoed draag ik meestal een overhemd of een trui. Soms een ander T-shirt en als het echt kan draag ik de zweetkleding gewoon als enkele laag. Bijvoorbeeld als het echt warm is buiten en ik lekker in de tuin bezig ben.

Mijn kledingtips voor zweten overdag

Hou je van een hemd of singlet, kies dan een van deze twee:

Craft Pro Dry Nanoweight zweethemd (dames / heren)
Odlo Performance X-Light zweethemd (dames / heren)
Löffler Transtex Light zweethemd (dames / heren)

Ben je een liefhebber van T-shirts, dan zijn deze een uitstekende keus:

Odlo Performance X-Light T-shirt (dames / heren)
Craft Pro Dry Nanoweight T-shirt (heren)
Löffler Transtex Light T-shirt (dames / heren)

Wil je meer weten over de kleding en of het ook geschikt is in jouw situatie, laat het ons even weten, we helpen je graag verder!

Onze laatste nieuwtjes en onmisbare tips

Recente artikelen

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »