Welk zweetshirt is het best?
Welk zweetshirt is het best? Zweten is goed voor je lichaam, maar draag wel een goed zweethemd.
Elk jaar krijgen wij dezelfde vragen van mensen die last hebben van zweet tijdens het sporten. Nu is zweet absoluut noodzakelijk, want zonder zweet is je lichaam niet in staat om zichzelf te koelen. Het gevolg is dat je oververhit raakt en dat is niet zo prettig.
Wanneer je beweegt produceert je lichaam een flinterdun laagje zweet over het gehele lichaam. Hiermee is het lichaam in staat zichzelf beter te koelen. Je blijft dus vrij lang op een perfecte temperatuur. Het lichaam is natuurlijk niet helemaal achterlijk.
Lekker zweten in een zweetshirt tijdens het sporten.
Maar soms draven we door en dan gaan we serieus zweten. Dit gebeurt meestal als we aan het sporten zijn. Wanneer je met je squash racket of hardloopschoenen alles uit de kast probeert te halen, is je lichaam met exact hetzelfde bezig. Het lichaam doet heel erg zijn best om te koelen en produceert zweet.
Perfect natuurlijk! Maar dat zweet moet wél ergens heen kunnen. En hier komt zweet absorberende onderkleding om de hoek kijken. Het dragen van goede thermokleding is daarom extreem belangrijk! Als het zweet niet snel genoeg kan verdampen dan gaat het zich ophopen in je shirt. Je merkt dit het beste als je gaat hardlopen of fitnessen in een katoenen shirt. Het zweet wordt razendsnel geabsorbeerd, wat op zich goed is, maar dan? Katoen ademt wat dat betreft zeer slecht en dus houdt je mooie shirtje al het zweet vast. Het gevolg is dat je met een natte dweil op je rug en je borstkas rondloopt waar je met gemak de hele sportzaal mee kan dweilen. Op een gegeven moment is het shirt zo nat, dat er geen zweet meer bij kan en aangezien het zweet ook niet losgelaten wordt door het katoen, zul je in plaats van 'lekker op temperatuur', rondlopen in een steenkoude ijsdeken.
Ademende zweetshirts van Odlo en Craft.
De oplossing is het dragen van synthetisch materiaal zoals bijvoorbeeld polyester, polypropyleen, Coolmax of een ander hydrofoob materiaal. Deze materialen zijn allergisch voor water, om het zo maar even uit te drukken. Ze zijn in staat om het zweet van je lichaam te plukken en het vervolgens razendsnel weer los te laten aan de buitenzijde. Daar verdampt je transpiratie.
Een shirt dat 100% zweet opneemt tijdens het sporten is ook niet goed, want zonder zweet valt er niets te koelen en raak je oververhit. Er moet juist een flinterdun laagje zweet achter blijven zodat je lichaam de temperatuur perfect in de gaten kan houden.
Het beste zweetshirt is van Odlo?
Maar welk shirt is dan het beste? Daar zijn de meningen over verdeeld en alle fabrikanten zoals Odlo en Craft weten het wel. Hun shirt is het best! Maar is dat ook zo?
Zelf ben ik van mening dat er in principe dat onze merken enkel goede producten op de markt brengen, het is alleen een kwestie van het juiste shirt bij de juiste situatie zoeken. Niet elk shirt dat goed is in vochtopname is goed voor ieder moment. Zo draag ik tijdens het hardlopen vaak een wat losser thermoshirt en tijdens het fietsen juist weer een strak ondershirt om het zweet weg te werken.
Top 5 beste zweetshirts voor de zomer.
Mijn favoriete top 5 bestaat de volgende shirts (wanneer ik sport in de zomer)
- Odlo X-Light Performance Eco - intensief sporten
- Löffler Transtex light + - intensief sporten
- Craft PRO Nanoweight - intensief sporten
- Odlo light performance - sporten, workouts, fietsen en moutainbiken
- Löffler Transtex Light- sporten, workouts, fietsen en mountainbiken
Er is niet echt een voorkeur voor plaats één of twee, maar deze producten kan ik eigenlijk willekeurig door elkaar heen gebruiken. Ik ben dan verzekerd van een goede afvoer van zweet (niet te veel!) en een prettig draagcomfort. Ideaal voor de zomermaanden tijdens het sporten.